Al - Ikhlaas



"Katakanlah: 'Dia-lah Allah, Yang MahaEsa. 
Allah adalah Rabb yang bergantung kepada-Nya segala urusan.
Dia tidak beranak dan tidak pula diperanakan.
Dan tidak ada seorang pun yang setara dengan-Nya."
- Al-Quran (112 : 1- 4)


  • I loveee this surah. Not because it is short (just 4 ayat).
  • At first it was all about the pronunciation of the letter "dal". I like the way it sounds.
  • As I grew older I started to understand the whole surah. 
  • It makes me aware that no one else in this world has the power to give you peace and love other than with the help of Allah.

  • Pernah tak rasa sakit hati?
  • Rasa macam nak balas dendam dekat orang yang menyakiti hati kita kan?
  • Tapi baik ke kita balas dendam?
  • Contoh : 
  1. Ada orang yang berbual-bual sekuat hati sewaktu kita sedang solat di Masjid. Kita berasa sangat terganggu dan marah.
  2. Boyfriend nak putuskan "hubungan" dengan kita sebab dia in love dengan perempuan lain.
  • Therefore, kalau kita sangat tengah marah, ingat surah ini.
  • Turn to Allah. "...bergantung kepada-Nya segala urusan"
  • Make lots of Doa(s) and pray to Allah. 
  • Mintak EVERYTHING! EVERYTHING!
  • There are reasons why Allah buat orang-orang itu bising sewaktu kita sedang solat.
  • Maybe untuk buat kita menjadi lagi sabar and tabah?
  • There are reasons kenapa Allah buat boyfriend kita selingkuh.
  • Those who love us will ALWAYS HELP US TO ACHIEVE SYURGA ALLAH!
Loves,

Comments

Popular Posts