Berkira

  • Pernah tak interact dengan orang yang 'berkira'?
  • Not that dia tengah buat calculations.
  • Contoh :
  1. "Aku tak boleh lah tolong isikan minyak untuk kereta kau sebab aku guna 5 minit je semalam", kata Calla Lily kepada Seroja.
  2. "You lah pergi beli biscuits itu sebab I dah beli minggu lepas. Asyik I je", kata Calla Lily kepada Seroja. (Padahal baru sekali Calla Lily beli biscuits.)
*Calla Lily dan Seroja adalah ciptaan semata-mata. Tiada kaitan dengan sesiapa.
  • Pelik!
  • Masih wujud orang macam ini.
  • Kepada orang yang in situations macam Seroja what will you do?
  • Oit Calla Lily! Duit and harta you tu BUKAN you punya ok. Kan Allah s.w.t yang kasi kita pinjam? You tak malu ke tak nak share harta Allah s.w.t yang patutnya you share????
  • To seroja : Sabar dan tegur Calla Lily itu dengan sebaik mungkin. Jangan you pula meng'curse' Calla Lily. Nanti you pula akan portray Islam ni tak baik.
"Sekali-kali janganlah orang-orang yang bakhil dengan harta yang Allah
berikan kepada mereka dari karunia-Nya menyangka,
bahawa kebakhilan itu baik bagi mereka. Sebenarnya kebakhilan itu 
adalah buruk bagi mereka. Harta yang mereka bakhilkan
itu akan dikalungkan kelak di lehernya di hari kiamat.
Dan kepunyaan Allah-lah segaa warisan (yang ada)
di langit dan di bumi. Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan."
Al-Quran (3:180)

  • Lets not wait any longer. Jom donate untuk orang Haiti!
  • Simply click here.

Loves,

Comments

Popular Posts