Kuat Agama but Tak Baik??

  • Pernah tak you rasa kenapa ada orang yang kuat agama tapi dia tak cukup baik?
  • I do.

  • Oh I myself memang lah bukan orang yang pandai berhujah about Islam. (Even though I'm a muslim since belum lahir. Malunya.)
  • Tapi yang mengecewakan, when I jumpa certain orang yang 'kuat agama' ni, dia orang amat menghampakan I.
  • But why????
  • Entah.

  • Had lots of discussion about/on this with darling husband, Syahmi.
  • We come to a conclusion : STOP QUESTIONING ABOUT WHY DO PEOPLE BEHAVE SO AND SO INSTEAD LETS AVOID FROM DOING THINGS THAT WE HATE TO SEE OTHERS DO.


  • Example : 
  1. Sirah pergi melawat Sirap tetapi suami Sirap iaitu Sarip yang membuka pintu rumah. Setelah memberi salam Sirah bertanya "Sirap ada di rumah?". Sarip tidak menjawab tetapi hanya berdiri di depan pintu dan mengharapkan Sirah masuk ke dalam rumah dengan segera. (Sarip itu selalu pergi berusrah/berdakwah)
  2. Gusgur seorang yang suka pergi menuntut ilmu agama dan selalu berdakwah. Tetapi Gusgur selalu bertutur kasar dengan wanita lain.
*Contoh adalah situasi benar tetapi nama adalah rekaan.


  • Betulkah cara layanan Sarip?
  • I looked up and found this:
"Sudahkah sampai kepadamu (Muhammad) cerita tamu Ibrahim 
(malaikat-malaikat) yang dimuliakan? (Ingatlah) ketika mereka masuk ke tempatnya
lalu mengucapkan "Salaman", Ibrahim menjawab: "salamun" (kamu)
adalah orang-orang yang tidak dikenal. Maka dia pergi dengan diam-diam
menemui keluarganya, kemudian dibawanya daging anak sapi gemuk (yang dibakar)
lalu dihidangkannya kepada mereka. Ibrahim berkata: "Silakan kamu makan".
Al-Quran ( 51: 24-27 )

  • See! Even orang yang tak kenal pun nabi Ibrahim treated them very well.
  • I remember, mama and one of my best friends, Suhaida told me this :
"Bagi orang benda yang kita suka."


  
                                          Mama                       Suhaida in pink (Oh siapa in white tu?)       


  • Untuk si Gusgur, sila pergi menuntut ilmu communication dengan lebih lanjut.
Loves,

Comments

  1. hehehehe...sweetnyer....comel kan kita...nanti i kurus mcm you k?hahahah
    love you jue...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts