Lame as in English "lame". Not Malay baku "lama".

  • Malay tradition ni memang ada yang sangat 'lame' and tak menghormati pihak wanita.
  • Tapi, bila non-muslims highlight yang Islam ni menindas wanita, 
  • kau orang lelaki mula lah nak bakar flag, cathedral etc.
  • Tapi cuba kau tengok:
  • Lepas makan siapa basuh serving plates?
  • Ok fine, korang lelaki basuh pinggan sendiri but pinggan lauk2 siapa basuh??
  • And then lepas makan siapa yang pack kan left overs???
  • Korang lelaki lepas dah basuh pinggan korang, terus keluar kitchen.
  • Lepas tu kalau kenduri kendara, hidangan meja lawa mesti nak bagi lelaki. 
  • Kalau mama, siapa nak makan bawah, makanlah. Siapa nak makan atas, makan lah. 
  • Haha.
  • And kalau mama, semua hidangan pun mesti sama cantik, be it laki or perempuan.
  • If kita nak cakap pasal lelaki punya job pula, 
  • apa dia?
  • Cari duit? Isteri pun kerja.
  • Wash car? Isteri pun wash car sendiri ok. 
  • Angkat bag masuk kereta? Isteri pun angkat ok. Siap susun lagi you.
  • Cat rumah? Excuse me, perempuan pun cat juga.
  • If nak mention pasal pregnancy or give birth memang tak nafikan lah.
  • Faham2 sendiri ok. 
  • So mana lelaki Melayu yang still expect wife dia masak, wash dishes, wash clothes, lap lantai tingkap toilet, cuci langsir etc, boleh terjun lombong. 
  • Jangan marah I, marah yourself for being hopeless and useless. 
Adios!

Comments

  1. i think mu husband loves me more because i chose to do all those things for him, but still bila dia pakai baju tak gosok and ada org tanya "su tak gosok ke? he answered "buat apa?bukannya kerja dia" hehe

    ReplyDelete
  2. ju.. ilia likes this post. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts