Kejam-Ban dan Zalim

  • Kalau kita dengar saja the word "kejam", harus dalam our head kita fikir orang gaji sepak anak majikan, suami hentam isteri dengan belt, mak tiri dera anak basuh pinggan dan segala lah.
  • But now I nak cerita lagi satu situation yang di category sebagai zalim.

  • Ok, example cerita mula sekarang.
  • Katalah seorang jejaka bernama Syahmi as in Photo 1 below is in love with a lady namanya Ayla seperti di Photo 2.
Photo 1: Syahmi si penyuka Ayla tu.
(Time dia terpaksa drive kereta bapak di Penampang, Sabah)
  • Bila Syahmi dah suka, dia mula make a move untuk melamar Ayla.
  • Ayla tidak menjawab but hanya perlukan waktu yang laaaaaama.
Photo 2: Syahmi tengah make the first move nak goda Ayla.
(Time tunggu bapak siap di Kota Kinabalu. Kenapa I asyik pakai baju kurung biru itu? Pasalnya, baju tu tak payah gosok! Hahahahahaha.)
  • Sedang Syahmi menunggu, dia mencari wanita lain untuk mengisi kekosongan jiwanya dan kemungkinan sebagai back-up kalau-kalau Ayla menolak lamarannya. 
  • Wanita kedua itu adalah seperti di Photo 3.
Photo 3: Wanita kedua iaitu Snow White. Konon pandai bake pie, tapi lembik and stupid.
Jumpa witch leh baik-baik, kalau I dah jerit ketakutan kot.
(Oh one of the characters that I used to love)

  • Sementara dengan Snow White, Syahmi telah memberi harapan kepadanya konon-konon "Aku cinta padamu seluruh jiwa raga dan batin segala."
  • Kalau ikut Islamic mungkin hubungan Snow White and Syahmi dikira bertunang. 
  • But zaman sekarang ni tak di declare tunang sehingga keluarga Syahmi pergi rumah Snow White untuk sarung cincin mak datuk.
  • Setahun kemudian, Ayla terima Syahmi lepas tu dia orang kahwin.
Photo 4: Akhirnya Syahmi kahwin dengan Ayla setelah 1 tahun menunggu.
(Kisah sebenarnya after 4 years baru kahwin ya tak babe?)
  • Maka Snow White telah diputuskan hubungannya dengan Syahmi.
  • Snow White terkejut and confirm marah. 
  • Ayla tidak tahu tentang perkara ini sehingga Snow White confront Ayla. 
  • Ayla terkejut and marah juga.
  • Maka kedua-dua pun berasa tertipu dan marah kepada Syahmi. 
  • Ending dia you guys leh reka and add sendiri. 

  • Nak bagi tahunya, Syahmi berlaku zalim kepada Snow White. 
  • Kerana beri harapan dan kemudian meninggalkan Snow White begitu sahaja setelah dapat apa yang dia iadamkan selama ini. 
  • Pasti kisah ini ada berlaku.
  • And jikalau you adalah Syahmi, maka perkara yang you PERLU buat ialah berterus terang kepada kedua-dua ladies dari awal lagi. 
  • Ye la kan, zaman sekarang ni ramai yang menasihatkan kita berkawan ramai-ramai supaya luas pandangan.
  • Tapi kita harus ingat batasan-batasan. 
  • Zalimlah kita untuk memberi harapan kepada orang lain lalu meninggalkan mereka begitu sahaja. 

  • Hukum berlaku zalim adalah?
  • Haram kan?
  • Jadi mengapa kita nak buat benda haram?

  • Kisah diatas langsung tak terjadi kepada Ayla, Syahmi dan Snow White in reality.
  • Itu amik contoh nama saja. 
  • Kalau betul terjadi, bukan I setakat marah akan Syahmi, malah I will cut him into pieces and kasi makan itu crocodile di Tuaran. 
  • Confirm punya!


Comments

  1. wah menarik giler cerita ni kak..hahah.

    but reality banyak kot macam ni..
    macam no need je bercinta kalau belum bersedia bina rumahtangga,kan?
    sbb saya slalu pikir kalau2 dipermainkan tau.

    coz i hope i'll find one and it'll long last.amiin ;)

    ReplyDelete
  2. haha.
    Has, Kak Ju pun tak nak benda macam ni jadi dekat diri. Betul, if tak bersedia nak berumah tangga , jangan gatal2 ok =p

    InsyaAllah bakal suami Has itu orang yang taat kepada Allah. Don't worry darling =)

    ReplyDelete
  3. ju..i love this entry!
    i am 200% agree.
    tolonglah guys out there, jangan bagi false hope.

    ReplyDelete
  4. Another way is, we play their game Zack. Kita juga patut bagi dia orang false hope. Hahaha. Not!

    Jom kita mintak jauh ujian sebegini rupa. InsyaAllah tak terjadi. Hope you are doing well Z =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts