Alhamdulillah

  • In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful. 
  • We have to stop being negative. (especially Ayla isteri Syahmi)
  • Some people ada gaya meluahkan kata-kata " Kau ni Poyo" when dia rasa kawan dia dulunya gangster and now dah change, tak gangster.
"...dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
...
...bakat dikurnia jangan disalah guna
jangan kufur nikmat yang diberi percuma
guna kelebihan untuk hikmah bersama
jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama..."
Alhamdulillah by Too Phat

  • I believe that everyone in this world akan ada saat mereka mahu berubah ie. berubah diri. 
  • Maka dengan itu, when we notice and tahu sahabat-sahabat atau family members kita nak change (kepada diri yang lebih fantastic), janganlah sesekali kita mempersendakan mereka atau berlaku negative. 
  • Instead kita patut thank Allah sebab dah kurniakan hidayah kepada mereka. And kita patut support dia. 

Example: Ramai orang berbuat begini tapi tak sedar (seperti dibawah)
Figure 1: Yaakob (bukan nama sebenar & photo was taken from here)

  • Yaakob (as in Figure 1) mula sedar dia banyak tinggal solat, lalu dia berasa menyesal and decides to change ie. akan sentiasa sembahyang kerana Allah S.W.T
  • Rakan sekerja beliau, Zoombin (as in Figure 2) tahu akan keadaan ini lalu memberitahu seorang lagi rakan sekerja mereka, Merbau (tiada photo).
Figure 2: Zoombin (bukan nama sebenar & photo was obtained from here)
  • Zoomin: Wei Merbau, kau tau tak si Yaakob tu dah jadi Ustaz! Aku rasa pelik la wei. Dah tak syok lepak ngan dia. 
  • Waktu si Zoombin mulut tapai tu tengah cakap, Yaakob terdengar. 
  • Agak-agak apa Yaakob rasa? 
  • Tak lama kemudian satu office panggil Yaakob "Ustaz" dengan nada perli sambil pandang and stare dekat Yaakob macam Yaakob tu ada kepak 2 dan berbadan kambing.
  • Agak-agak lagi, Yaakob yang baru mentah dalam mendalami Islam ada rasa tak usaha dia sia-sia? 
  • Ye la kalau orang yang dah biasa belajar Islam secara consistent pandai lah they tell themselves that tu semua ujian etc. 
  • Habis kalau Yaakob? 
  • Tanpa kita ketahui, Yaakob mula develop perasaan malu nak solat di office and susunan kata-kata beliau pun mula menjadi kasar and he is more defensive than ever. 

  • Zalim lah kita untuk perlakukan orang begitu. Tanpa kita sedari, ramai orang di sekeliling kita ini hendak berubah tetapi kita kurang beri perhatian and kurang beri sokongan. 
  • Malulah untuk kita bersikap macam tu. 
  • To any of my friends and family members, if Ayla pernah mempersendakan anyone of you, Ayla minta maaf. 

Comments

Popular Posts