The Day That I Cried ( PAS & UMNO)


  • I was very busy for the past 2 days. Hence the zero post. I would like to share with you a true story. A story about power, money, iman and everything else. Baca jangan tak baca. Pasal entry ni best.
  • My husband saw an online advert on Sunday morning about a gathering in Shah Alam. So he told and invited me. I was a bit reluctant to go at first. But I did. Not because he forced me to, it was purely because I want to gain experience and witness the situation myself.
  • The event was called "Solat Hajat Perdana". Memohon hajat supaya kerajaan Selangor selamat daripada jajahan UMNO.
  • Ooooo why suddenly Ayla si anak Johan ni mention UMNO segala. Apa I dah jadi politician? 
  • To be honest yes I am a politician. Have been since 2006. But politician pangkat rumah. My pesaing is Syahmi Mansor. 
  • We don't quarrel about nak balik rumah mother siapa Raya ni or siapa yang patut basuh bilik air segala. Instead we quarrel about political issues. Yes. My married life is not all about lovey dovey, I kiss you, you kiss me.
  • It is my character and in my blood, to question.  
Ust. Harun Din with his opening speech before Isya'.


  • By now mesti you terasa macam I ni orang PAS or Keadilan or any opposition party.
  • Teett. I bukan orang UMNO or orang Keadilan or even PAS (not yet. so orang PAS pakat-pakat lah doa I join PAS. I know sorang tu dari dulu berdoa I join PAS. Thank you.)
  • I hanya akan sokong mana-mana yang semua ahli Muslimnya faham and praktik Islam sebaik mungkin. (but mana ada semua orang baik kan.)
  • Tapi sayang sekali, ada ramai and segelintir para ahli PAS sendiri pun gagal. Especially budak-budak muda university yang mulut je lancang tapi jiwa kosong. (oh marah ya Ayla. Ya and pasti. Bab ni kita cerita nanti.)
  • So what I did and am doing is to support mana-mana pihak yang buat sesuatu kerana Allah bukan kerana parti masing-masing. Tak kiralah you datang dari mana. Mana taknya, yang bagi I nyawa, Tuhan. Yang bagi I suami, Tuhan. Yang bagi I friends, Tuhan. Bukan manusia yang rasa diri dia paling superior.
Solat Isya' and followed by Solat Hajat. Husband in blue, in the middle.

Bukan di UK je we all pray dekat kaki lima, di Malaysia pun juga =)


  • You know, when I was still single and studying, I didn't wish PAS to take over the Federal Government. Sebabnya, I rasa if PAS tak over, seluruh negara akan slump.
  • No entertainment, no Hermes, no Maserati, no nothing. (Hamek you, semuanya materi and duniawi. Oh ok yang untuk akhirat I tak le mention but ada lah dalam 30-40%. Oh teruknya Ayla!)
  • Mana taknya, just like any ordinary teenager, apa nak segalanya dapat. 
  • Bedroom yang bapak sediakan untuk anaknya ni boleh muat 4 queen beds (thanks bapak), maknya pula bawa makan luar yang sodap-sodap selang sehari sambil dok ngisi pocket anaknya jugak supaya tak kosong (thanks ma), bapaknya pulak bawak holiday every year sampai Australia tu dah jadi kampung dah bapak oit (mana taknya 6-7 kali dah pergi. I siap boleh hafal dekat mana Batman akan terbang and landing in Movie World tu.), tambah lagi maknya bawak tengok wayang almost every week dengan main bowling, etc.
  • So mind set dekat PAS ni semua miskin belaka. Jadi dulu bila balik Kelantan tengok orang jual sayur tepi jalan raya pun sah sedih.     
  • I was wrong. Ni semua dulu. 
  • Jadi I tahu kenapa ramai lagi yang tak bersedia dengan perubahan sebab ramai pun yang sama macam I waktu dulu. Duniawi bagai! 
  • (not that now I dah baik alim segala sampai bongkak diri. don't get me wrong. i cuma nak share my experience and apa yang mempengaruhi pemikiran i. nampak? ok.)
  • So clear dekat sini, pemikiran di pengaruhi oleh experience. 
Children pun ada. 

  • Now bila besar, my perception has slowly changed. 
  • Mula rasa there is something wrong in Malaysia. Mula pandai dapat video-video ministers cursing each other, teenagers kurang hajar, baby kena buang etc. 
  • Maka those are a few of the things yang menambahkan kusut kepala I. Oh yes, in the year 2008, I tak boleh tidur malam since kepala asyik pusing-pusing pusing.
  • Especially bila adanya segelintir pihak asyik mengajak I masuk PAS. Some of them gaya mereka kalahkan Karam Singh Walia you. Very energetic but kenapa I still tak join? Pasal I could see and sense their negativity. 
  • The ultimate word is: ANGKUH @ ARROGANT
Tan Sri Khaid Ibrahim, Selangor current menteri besar. 



  • So I sorang-sorang lah googled pasal Islam. Memang susah when nak belajar sendiri. I banyak tanya my "boyfriend" at that time. (Siapa lagi kalau bukan si suami sekarang ni kaannn.) He shared a lot (and I mean "a whole lot") and still does. He is like my walking Agama wikipedia. 
  • But we still feel like we need a Tok Guru. So siapa yang rasa willing nak teach us (at our place) at least twice a week, please contact me. I need one badly. 
Haji Hadi Awang

  • Bila dah sampai Malaysia, I makin rasa marah. Macam bina istana approximately RM900mil konon harga barang naik. Piiiraaaahh! My father is a contractor and we won't be fooled by that. Lepas tu dengan tv show Dewi Remaja. Sungguhlah I tak tahu show tu untuk cari model sampaikan I TERtekan channel show tu and tengok selama 5-10minutes hanya untuk tahu isi. Lepas dah tahu, maka mula lah menyumpah dalam hati. (Oh I ni dulu memang kaki menyumpah guna language level 1 je.)
  • Lepas tu isu SUK yang baru-baru ni. I got to listen menteri besar Selangor cakap, that his team dah buat interviews, lepas tu senarai nama (ada 8 orang) belum sempat di tunjuk dekat sultan, terus diumumkan SUK baru. Supposedly sultan pilih nama dari list yang ada di tangan menteri besar because dia menteri besar! Logic lah kan. Dalam perlembagaan pun ada tertulis cara-cara memilih SUK. Ni tak. Sultan pergi pilih dari list lain. 
  • Maka leader apa yang kita ada nowadays?

  • Semalam Dr. Harun Din cakap (exact words tak berapa ingat), ada satu zaman ni, orang-orang dia kena bakar muka dahulu di neraka kerana mentaati membabi-buta pemerintah mereka. And the reason kena bakar muka dahulu kerana adanya deria-deria yang sensitive: mata kalau kena habuk dah pedih, telinga kalau dicucuk sikit dah sakit and hidung yang dapat hidu bau-bau busuk. 
  • Nak ke kita kena bakar sebab salah leaders kita? Tak kan! I tak suruh you pilih PAS or KEADILAN or any other party. I cuma mintak kita sendiri fikir mana satu leader yang kita PATUT ada, MESTI taat kepada Allah S.W.T.
Hj. Nik Aziz
( in this world ada orang yang begitu dekat dengan Tuhan and kita dapat rasa vibe dia). I call him Yoda. Bukan sebab nak insult dia, pasal dalam Jedi world Yoda is the leader yang cool and sangat hebat. He could sense something negative in Anakin. No one else could. Siapa Darth Vader and Darth Maul you sendiri mahu fikir ok. 


  • Al-kisahnya, Hj. Nik Aziz (sorry tak ingat pangkat/title) arrived later than other leaders. To my surprise, he was on a wheelchair. I didn't know that he is sick. I didn't know that he is that old. And I felt so stupid for not knowing. The guy who has been doing good deeds and telling people to appreciate Allah S.W.T. The guy who has been praying for ALL OF US. The guy who has been spreading the words of Allah S.W.T. The guy who I respect but I refused to believe that he was the one on that particular wheelchair. 
  • I did cry a bucket as he entered.
  • I did.



Comments

Popular Posts