Mahar Mu Sekian-Sekian

  • Menurut istilah syara', mahar (mas kahwin) ialah suatu pemberian yang wajib diberikan oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. 
  • For more info click here.
  • Firman Allah dalam Surah al-Nisa ayat 24: 
"Mana-mana perempuan yang kamu nikmati percampuran dengannya (setelah dia menjadi isteri kamu) maka berikanlah mereka maharnya (ajr) sebagai satu ketetapan yang difardhu (diwajibkan oleh Allah Taala)"

    • Mahar ni tak semestinya cash moneyh bebeh. It could be gold or anything yang menurut hukum Syara', dapat dinilai dengan wang. 
    • Time I nikah, nilai Mahar yang ditetapkan oleh Selangor was RM80. But your husband to be boleh tambah jadi RM8k or even RM8mil asalkan tidak kurang dari apa yang telah ditetapkan. 
    • Nak jadi cerita, duit mahar I tu lah kena curi time honeymoon. 
    • Perompak masuk rumah mama when both of us were in Cambodia. Dibukanya frame tu and amik cash (of course tiada guna pun dia amik bankers cheque).
    • So ladies, lepas terima duit mahar tu, terus lah simpan di dalam purse ok =)


    • Yang orang Melayu suka memperbesarkan ialah duit hantaran and barang-barang hantaran yang lain. 
    • Ini memang penyakit yang paling tak ku gemar bila tiba waktu pernikahan. Dah ditegur but jawapan standard "Bagi lah nampak grand and exclusive sikit. Nikah once in a life time kannnnn."
    • Pergh. Barang kali pasti ada yang sentap. Time I nikah, sampai naik kematu kepala I dok mikir apa lagi nak bagi since ada yang pesan ikut adat berbalas-balas dulang. Kita ni hormat lah orang yang lebih makan garam, hujah yang anak muda ini bagi tidak diterima pula kaannn. 

    • Maka dalam photos below akan you tahu apa yang I bagi Syahmi gara-gara nak memenuhkan dulang. Hahahahhahaha.
    Ya, shirt atas tu dah jadi baju favorite Syahmi. Dear friends, if you always nampak Syahmi selalu pakai baju tu time events or meetings, maka you guys senyum je lah. Itu tanda dia sayang sangat dekat I. (hahhaa. ke tanda dia tak ada baju lain?)

    • Jam tu I beli from Amazon UK. Murah. Bestnya Amazon ni, dia jual barang original bukan macam ebay ada yang replica. So if you guys nak rasa selamat, beli lah from Amazon alright. 
    • Yang last bawah kanan tu cincin. Kotak kayu lama tu I amik dari my room. Dah berhabuk sebenarnya. Zaman tok kadok punya. Hahahaha. 
    • =D


    Nilah jadinya, gara-gara nak penuhkan dulang maka I letaklah dodol and bapak susun Ferrero in another dulang. Siap. =D

    • Alhamdulillah, cake tu Aunt As bagi as hantaran. Pandai dia suruh taruk butterflies on the cake pasal I pun main cucuk butterflies dekat dulang. Mana taknya, I tak pernah buat hantaran lantas kena siapkan berdulang-dulang. Alamatnya beli butterflies and pot pouri lalu main tabur and cucuk. Siap.
    • Oh buah pun I tak kilatkan. Apa nak I cari pengilat buah? Adoyh. Tak payah. Pengilat kasut adalah. 

    Syahmi told me that ibu (my mother in law) did these. Thank you =)

    • Since both of us were still studying at that time, we didn't spend lavishly on hantaran. 
    • (not that I bayar kenduri, pelamin, baju etc. pun)
    • But we did spend quite a bit on honeymoon(s) and the life after our nikah ceremony. 
    • Alhamdulillah, worth every penny spent.  

    • Tip: Untuk kita buat hantaran tu jadi kenangan, bagi benda yang confirm spouse kita akan pakai and comfortable with it. 

    Dalam banyak-banyak photos ni, yang paling I suka is the last photo. Bila husband you pegang/ hug you, you akan lupa semua benda yang ada atas dulang. Tak percaya cuba. (but make sure dah kahwin ya =p )



    • Plan and spend your money wisely. 
    • There's no problem in having Gucci or DVB on the hantaran tray. Totally up to you =)
    • But my main concern is, people tend to spend more than they can afford and end up being in debt (hutang). 
    • Mind you, your life will change once you are married. You need more money than you can even think of.
    • Unless you are a rich lad, do monitor your cash flow. 

    • Remember, being in debt is a NO NO alright. 
    • And ladies please be sensible. Do not burden your husband by requesting duit mahar or duit hantaran yang dapat menyesakkan hidup your husband. 
    • Allah S.W.T helps those who help others (including your husband).
    • InsyaAllah your married life will be phenomenal. 
    • ;-)
    Have a great day!

    Comments

    1. ju, i agree with u.bile ur hubby hug u, mmg totally lupa terus bnd2 atas dulang, pelamin, etc..yg ade di kepala, hanya happiness!
      :)

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Popular Posts