Piggy

  • I went to a shop yang ada jual stuff toys haritu. 
  • Lepas tu tengok dalam bekas yang dia tulis "RM10".
  • Nampak lah pink stuff toy pig.
  • I pegang and then:
  • Sales girl : Takpe ke kak?
  • Ayla: Takpe ape?
  • Sales girl: Pegang tu.
  • Ayla: Pegang ape? Ni?
  • Sales girl: A'ah. Ada orang cakap haram pegang sebab tu kan babi.

  • Astaghfirullah. Kesian betul budak tu kena tipu dek customer yang pernah belek pig tu.
  • Melayu ni memangkan. Suka reka benda yang entah apa-apa. 
  • Stuff toy tu made out of cotton and fabric lah. Of course lah boleh pegang. Even real pigs pun kita boleh pegang. Pasal yang haram hanyalah MAKAN DAGING pig. 
  • Jadi apa yang haramnya?
  • The fact that dia resembles real pig ke?
  • Hadoih. 


  • Nak tahu apa yang haram?
  • Bila ada orang berlakun jadi watak Nabi Muhammad and Nabi Adam. (Nabi yang lain I tak tahu. This is according to Ust. Azhar.)
  • Yang tak haram bila kita menceritakan tentang nabi-nabi tersebut di dalam lakonan ie. narrate. 

Comments

  1. Erm kalo pegang babi tak haram ek? tapi kene samak kan? sebab tapak tangan kita tak boleh bersentuhan dengan kulit babi.

    ReplyDelete
  2. Pegang tidak haram.
    Kenapa tapak tangan kita tak boleh sentuh kulit babi? Semua body parts kita boleh sentuh kulit babi.

    Samak or sertu ayla tak pasti.
    But Ayla rasa samak ie. nasuh dengan air and sabun) pun dah ok.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts