Sultan

  • Perghh I rasa nak jadi Sultanah.
  • Boleh?
  • I wonder why kita bagi keluarga yang sama jadi Raja-Raja and Sultan.
  • Cuba you bayangkan your neighbour sebelah rumah, 
  • semua orang jaga and hormat dekat dia and segala keturunan dia. 
  • Logic?
  • Kenapa kuasa Raja and Sultan tak gilir-gilir untuk keluarga lain?
  • Macam keluarga my friends ke, 
  • or keluarga penjual goreng pisang di Sentul ke,
  • or keluarga keturunan Wak Marjan. 

  • The only requirement nak jadi Sultan ialah kena bapa you Raja.
  • You do not need to have a degree or any cert. 
  • If you are only 4 year-old and so happen that your parents meninggal,
  • you terus boleh jadi Raja.
  • Right?

  • Habis tu bila turn I pula? 
  • Unfair.

  • Kalau time Nabi Muhammad S.A.W. dulu, 
  • nak cari pemimpin melalui majlis syura dikalangan para sahabat.
  • Tidak ada yang terus pass ke anak untuk di warisi.
  • And pemimpin itu kena yang beragama Islam and sifat yang baik segalanya.
  • So apa yang kita ada sekarang ni Allah S.W.T. suka ke tak?
  • Every time ada orang nak voice kan pendapat tentang Raja ans Sultan di Malaysia ni, pasti kena cemuh, tangkap, dan lain-lain lagi. 
Oh Allah, we know that You are always here with us. Please please show us the right way. And please do not let us go astray. We love You and we seek for Your help to face this cruel reality.

Comments

  1. raja2 and sultan supposedly ada sebab nak jaga hak melayu etc..but usually kalau tgk in magz raja2 ni lah have their boobies sticking out-so melayu, NOT! :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts