Tunang

  • Have you ever seen a movie where the guy propose a marriage to his girlfriend and terus consider each other tunang?
  • Oh yes. Banyak je movies/series macam tu eg. Friends.
  • Yes dalam Islam pun if a guy cakap " I nak kahwin dengan you." and when the lady replies "Ok I pun nak kahwin dengan you." itu terus kira bertunang. (syaratnya perempuan mesti terima)
  • Tak payah nak bawak pulut kuning dengan segerombolan manusia datang"meminang" perempuan tu dirumah berserta cincin segala (tu adat bukan hukum).
  • If tak percaya, watch the video below:




  • So dah percaya? 
  • Kiranya I dengan Syahmi pun bertunang juga rupanya. 
  • Tapi I ingat I tunang bawah pokok dengan tiupan angin sayu-sayu lembut dekat Southampton sambil makan roti pratha Syahmi masak. 
  • First class punya gaya tunang. Tak ada cincin segala. Pakai baju selekeh dengan slipper. 
  • Bahaha. 

Comments

Popular Posts