Saya Si Hodoh?

A True Story
  • Years ago (approx 10 years back) someone who is approximately 23 years older than me came to me and said right to my face: "Awak ni hodohlah Ayla."  (sort of macam tu bunyinya)
  • Yes for no apparent reason. 
  • Her tone was so serious plus her facial expression. 
  • Maybe I was just too ugly for her liking. Or perhaps ada yang dengki kesumat tu. 
  • She has 5 children now and boy I wished Allah does something "nasty" to her children.
  • (Yup, the mind of a teenager, revenge aja kerjanya.)

  • Well, do you think some people really want to be ugly?
  • C'mon man, Allah made all of us who we are. 
  • So chill lah!
Nah I kasi belakang kepala dekat you mak cik! (Was taken by Aeem in Old Trafford Stadium, Manchester) Ada waktu dulu I rasa, "Well at least aku maju dari anak-anak kau." Oh sungguh teruk you Ayla. Memang I teruk.  Tapi waktu Rasulullah S.A.W. kena herdik semua, dia ada rasa nak revenge tak?

  • There are times when I do feel horrible. 
  • But not that I want to tepek sana sini or undergo plastic surgery and such.
  • The key to push all of these negative thoughts is to be grateful. 
  • Thank you Allah for the nose, the pair of eyes, the kontot nails =) and etc.

  • Dear readers, if anyone tries to drag you down, do not be depressed or unhappy or sad.
  • Orang yang ditindas pasti dibantu Allah S.W.T.
  • =)
Buruk-buruk I pun ada juga orang-orang handsome sayang I. I tak rugi apa pun =) I tahu dekat luar tu ramai yang kena ejek gemuk lah, too skinny lah, debab lah, hitam lah etc. Jangan kerana mulut-mulut dahsyat itu membuatkan you tak nak keluar rumah dan maju kedepan. Instead ambil semua itu sebagai semangat untuk you berusaha dunia and akhirat. Daripada terus fikir siapa yang benci, baik fikir orang yang sayang kita. 

"Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat lagi pencela,
yang mengumpulkan harta lagi menghitung-hitung, 
ia mengira bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya.
Sekali-kali tidak!
Sesungguhnya dia benar-benar akan dilemparkan ke dalam Huthamah.
Dan tahukan kamu apa Huthamah itu?
(Iaitu) api (yang disediakan) Allah yang dinyalakan,
yang (membakar) sampai ke hati.
Sesungguhnya api itu ditutup rapat atas mereka,
(sedang mereka itu) diikat pada tiang-tiang yang panjang."
- Al-Quran:104, Al-Humazah (Pengumpat) -
  • Al-hammaz = orang yang melakukan umpatan dalam bentuk ucapan.
  • Al-lammaz = orang yang melancarkan celaan dalam bentuk perbuatan.
  • Ertinya merendahkan dan menilai orang lain kurang. 
  • Humazatillumazah = orang yang suka mencela dan menilai cacat orang lain.
  • Al-humazah = melakukan pengumpatan di hadapannya. (by Ar-Rabi' bin Anas)
  • Al-lumazah = melakukan celaan dibelakangnya. (by Ar-Rabi' bin Anas)

  • Taken from Tafsir Ibnu Katsir.
Oh not forgetting si kacak ini juga sayang I. Yang kecil tu paaaling sayang I! Hehe.
  • So now you choose. 
  • Nak ikut jadi Humazatillumazah or nak chill?
  • Ingat, pengumpat and pencela akan dilemparkan ke dalam Huthamah.
  • What on earth is Huthamah?
  • It is unavailable on Earth.
  •  =)
  • It is actually the Fire that will burn you (detractor, no?).
  • No kidding man, no kidding. 
I went through, no biggie ;-) 

Comments

  1. Cik Amal tahu siapa. Jangan layan. Shallow gitu. Keluarga kitakan cantikkkkkkkkkkkkk luar dalam. ehem,ehem!

    ReplyDelete
  2. Macam lagu Najwa -Senyum
    "kacak luar, kacak dalam...."
    =)

    Cik Amal tahu?! Nice . . .

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts