Hadith 13

Assalamualaikum all =)
Terjemahannya:
Dari Abi Hamzah Anas bin Malik radiyallahu 'anh khadam Rasulullah S.A.W dari Nabi S.A.W, sabdanya: Tiada beriman seorang kamu hingga ia mencintai untuk saudaranya apa yang ia cintai untuk dirinya. Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

Cinta cinta cinta! =D
 
Who is Anas bin Malik?
 • Abi Hamzah Anas bin Malik ialah sahabat yang terkenal menjadi khadam Rasulullah for 10 years. His mother used to minta kepada Rasulullah S.A.W. supaya diDoakan untuk anaknya agar dibanyakan hartanya, anaknya dan panjang umurnya. 
 • Rasulullah S.A.W. telah berdoa dan berhasil =) Hence, berbuahlah pokok tamarnya twice a year, he had a hundred children and passed away when he was 99 year-old. MasyaAllah =)
Perkara hubungan Iman dengan Cinta:
 • Cinta seorang kepada saudaranya:
Rasulullah S.A.W menerangkan hubungan iman dengan cinta, iaitu, Cinta atau kasih sayang terhadap saudaranya sama seperti cintanya kepada diri sendiri. Cinta yang di maksudkan adalah berdasarkan kepada agama dan bukan kepada peri kemanusiaan semata. Pengertian "tiada beriman" ialah ketiadaan sempurna iman. Imam Nawawi menjelaskan bahawa "saudara" itu meliputi orang yang kafir dan Muslims.
 • Akibat tidak cinta:
Imam Nawawi berkata lagi, Bahawa apabila seorang tidak mencintai saudaranya sebagaimana ia cinta kepada dirinya sendiri, maka ia adalah seorang pendengki.
Imam Ghazzali ada berpendapat bahawa pendengki itu:
 1. Bercita-cita supaya hilang terus ni'mat orang lain dan berpindah ni'mat itu kepadanya.
 2. Bercita-cita supaya hilang ni'mat tersebut sekalipun ia tidak mendapatnya. 
 3. Tidak bercita-cita hilang ni'mat itu dari orang lain, tetapi dia tidak suka melihat orang itu lebih tinggi keadaan daripadanya atau lebih banyak mendapat bahagian daripadanya. (Ini dikatakan haram kerana tidak suka kepada pembahagian Allah yang diterangkan dengan firman-Nya dibawah)


"Adakah mereka (yang berhak) membahagikan
kurnia Tuhan engkau
Kami telah bahagi di antara mereka penghidupan 
mereka dalam penghidupan dunia (ini)"
-Surah Al-Zukhruf: Ayat 32-

 • In-depth explanation is available in Hadith 40 (terjemahan dan syarahanya).

Source: Hadith 40 (terjemahan dan syarahanya) , Mustafa 'Abdul Rahman, Dewan Pustaka Fajar

  Comments

  1. yup,cinta dengan sepenuh hati,kita pun taktau bila hidup ni berakhir,
   kelak jangan menyesal kemudian nnt
   *bajek ala2 pantun * =)

   kak ju,i read your old post yang mana ntah,boleh tau ape diagnose sakit mata ur bro?and how bout jaundice anak sedara tu?
   da ok? hope so :)
   just curious,kalau P&C takpe je :)

   ReplyDelete
  2. Pandailah cik adik ni berpantun ;-)

   Alhamdulillah he has already recovered. It's all about his eating habit if m not mistaken. But doctor still couldn't find the root.
   Jaundice dah ok. Amir is doing great now. Cuma Almira a little bit cranky lately. Is that normal for a toddler? Jealousy maybe?

   ReplyDelete

  Post a Comment

  Popular Posts