KL-MLM-NO

Assalamualaikum y'all!

  • I had a freaky Friday with a thick skin guy, a cool Saturday with husband and a lovely Sunday since I got to meet my friends (Seafieldians), my long lost good friend (Faten) and cousins (Yo, Aishah and Fikhri). Fuh~
  • Oh but before the "freaky Friday" we celebrated triple Birthdays at OU followed by a bowling game with dear friends. Pergh. Fantastich =D Merci und danke. 
  • Please baca sampai habis entry ni sebab I rasa sangat-sangat penting. 
Alang-alang cari present kawan, I got myself these bangles at Forever 21 for only RM25! 

  • Sudah berminggu-minggu otak I di asak dengan MLM (multi level marketing) yang ada waktunya I admit that I pernah rasa "Wow vogue gedevas dia jadi millionaire through MLM yadayadayada." But when I did research and asked people here and there, ada yang simpan-simpan rahsia, ada yang sangat defensive (oh dia defensive lagi I bombard with killer questions such as "You tell me, now you're not selling the product kan?? All you target for is to bagi ceramah and collect money from there and also kasi lagi banyak org masuk bawah you right???") and his reaction was angguk sedikit and said "Itulah saya cakap, nak tahu lebih lanjut bayar RM70 and dengar talk yada yada."
  • Semprot. He ended it with "Jika seseorang itu tidak join MLMS ni, kami cakap, bukan rezeki dia. Kami tak cakap bukan rezeki kami."
  • And the best taglines they will use are: "Kami membantu masyarakat melayu/muslims untuk lebih maju." (sort of macam tu ya) dan "Kami telah melahirkan ramai (20, 30 100) jutawan!". Kau mak bapak atok nenek aku multi-millionaires pun tak kecoh. 
Image taken from: http://aqidasahiha.com/

Meaning: "There is no power and strength except in Allah, the Exalted, the Majestic" 

  • Maka dengan ini, aku (Juaini Johan) berDoa kepada mu Ya Rabb, hanya engkau sahaja berkuasa mengetahui segala yang tersirat walaupun seberat zarah. Jika itu adalah yang terbaik untuk aku dan tidak melanggar syariat Islam, maka Engkau permudahkan aku untuk melihat keindahannya. Tetapi jika itu mempunyai agenda tersirat yang memudharatkan aku serta umat Islam yang lain, maka Engkau kebalkan lah hati aku ini untuk menolak ia sejauh-jauhnya. 

Meh sini Juaini Johan nak share:
Pernah tak any of your leaders suggest you share beli score-a among you distributors? Yang tak faham tu meh lah baca ni untuk faham lebih lanjut ya. Score-A ni ada 3 packages. 
  1. Package pertama bayar RM796 dapat 1 portal and jual portal yang sama kepada pelanggan dengan harga RM796, dan si penjual tiada untung kecuali build nama and reputation. 
  2. Package kedua bayar RM2488 dapat 5 portal (1 portal jatuh RM497.60) dan jual a portal each with the price of RM796. Hence ada untung RM298.40 for every sold portal bersama nama and reputation. Kalau lima-lima portal terjual, you untung RM1492.00.
  3. Package ketiga bayar RM6888 dapat 15 portal (1 portal jatuh RM459.2) dan jual 1 portal pada harga RM796. Hence ada untung RM336.8 for every sold portal bersama nama and reputation. Kalau 15 portal habis dijual, untung RM5052.00
*I difahamkan yang keuntungan ini semua hak milik sendiri. Maksudnya tidak perlu share how many percent dengan your leader or syarikat. 

Kebanyakkan orang yang baru masuk MLMS (claim syariah compliant / compliance lantak lah mana satu) ni dia tak ada banyak duit hence dia settled denga beli RM796 yang jual balik tiada untung duit tapi hanya build up nama. 

My suggestion is: Katalah Ali join MLM(S) ni and kawan dia Abu tak join tapi minat untuk jual, Ali boleh kongsi dengan Abu beli package RM2488 untuk 5 portal. Ali kemudian ambil 3 portal (hilang beban kena jual 2 portal) dan Abu ambil 2 portal selebihnya. Jadi dekat sini Ali cuma perlu keluar duit RM1492.80 manakala Abu hanya keluar RM995.20 instead of seorang kena bayar RM2488 untuk memperoleh keuntungan dengan menjual product score-A. 

Tapi bila I balik and asked my husband kenapa leaders tak share benda ni dekat anak buah dia? Or perhaps dia orang tak terfikir ke strategi aku ni? My husband bagi opinion dia: "Kalau Abu share dengan Ali, Abu tak register jadi MLM(S) bawah leader tu hence leader tu tak dapat komisyen or bonus whatsoever." 
Pasal kalau nak register, kena beli at least one of the packages. Bukan main isi nama, nombor telipon, alamat dan IC je. 

Brilliant babe! Jadi tujuan segala MLM(S) ni jual product or recruit orang untuk dapat keuntungan? Sorang join, orang immediate atas dia dapat 100 points untuk package RM796, 3OO points untuk RM2488 and 1000 points untuk package RM6888. 

  • Apa yang I dah share above semua facts yang dilemparkan kepada I setelah beriban soalan I tuju kepada orang MLM(S) di kedai mamak. Maka lepas ni pasti orang MLM(S) akan cakap I cetek ilmu MLM(S) sebab degil  tak nak pergi talk RM70. 
  • (Kalau 20 orang pergi talk satu session, company dah dapat RM1400. Katalah sehari ada 2 session, dah dapat RM2800. Seminggu? RM19600. Pasal Sunday pun tak silap I ada talk juga. Kalau sebulan 30 hari? RM84000! Kau last-last semua ahli MLM(S) naik jadi penceramah sudah. Product biar orang bawah-bawah terkial jual.) 
  • Kalau you nak maki-maki I, you yang salah sebab bagi I info seperti diatas. Hamek you semua figures I ingat guna otak dan akal. Harap you guys tak tipu ya. 
  • I googled and found this: Hukum MLM. Click here.

  • I tak marah or nak merendahkan orang yang join MLM(S). Cuma I adalah seorang yang skeptic dan ingin berkongsi my opinions and strategy yang mana your leaders tak share with you. 
  • Aku pun orang berbisness so jangan nak gaduh-gaduh ok. 
  • Renung-renungkan dan fikirkan. 




Jangan putus hubungan keluarga sebab entry ni =)
Sekadar ingin berkongsi pengalaman bersama orang MLM(S)
Juaini Johan minta maaf jikalau ada yang tersinggung. Tiada hasad dengki di sini cuma sekadar kongsi experience, opinions and thoughts. 
Lagi satu, kaji betul-betul product jualan MLM(S) anda.
Allah S.W.T. sentiasa membantu orang yang jujur dan menegakkan keadilan. 
Wallahualam.

Customer requested for thank you tags. I believe that hand written lagi homey =)
Tapi kalau order 500 kota? Nak tulis tangan juga ke?

Siapa nak beli Merlins Chocolate boleh buat order dah. 
Esok I keluarkan cake yang sangat sedap ok!
Chill!

Oh and Juaini Johan tertarik dengan HPA punya products.
Yes I know HPA tu pun MLM(S).
Anyone from HPA nak dengar hentaman Juaini Johan sambil pitch keahlian? 
I serious ni. 
The reason why I minat nak tahu about HPA sebab dia ada jual Habbatus Sauda.
Benda yang berkait dengan Rasulullah S.A.W. ni I suka.
Nanti I cerita pasal Habbatus Sauda ok. 
Oh and I bukan ahli MLM(S) 
=)

Comments

Popular Posts