Kita Ni Pantas Sangat

bersangka buruk terhadap orang lain.

Assalamualaikum y'all!

  • Yes, once kita bersangka buruk, mula lah kita nak menzahirkan perasaan di hati dan fikiran di otak kepada orang lain. Tatkala itu, facebook, twitter, friendster dan blog menjadi medium. 
  • Bahananya, kita memper"silly"kan diri sendiri. 
The Sale goes mobile. Mode: Terkial but not bad =D
  • Normally kita menyatakan hasrat dihati secara terbuka apabila sudah tidak tahan dengan keadaan itu. 
  • Maka disini amat perlunya kesabaran. Sabar tidak datang begitu sahaja dan kalau diminta dari orang lain sekalipun, kita tidak akan perolehinya pun.
  • Jadi kita harus mohon kesabaran dari siapa? Pasti ada yang bila baca ni akan cakap, "Aku tahu lah!"Jadi kalau sudah tahu, ayuh buat. 
  • Kalau you nak marah I for saying such things, marahlah. I hanya menaip apa yang Allah s.w.t. pesan which is Sabar. 
Doughnut recipe. You should try this. It turns out, crispy on the outside while still soft and quite fluffy on the inside. 
  • My husband once shared a story. Sort of macam ni lah bunyi nya.
Ada seorang lelaki ni. Dia tengah melakukan maksiat. Sedang dia bermaksiat, dia ketemu seorang manusia or sepasang manusia melakukan kejahatan. Maka lelaki itu pun menegur pasangan tersebut.

  • Nak diterangkan di sini, kita tidak boleh rasa tak nak tegur kemungkaran kerana kita sedang melakukan kemungkaran. 
  • And kita juga tidak boleh berkata, "Eleh, dia tu buat jahat lagi mahu cakap orang." Ya, secara logicnya memang apa ke hal kan. But tu fitrah manusia. Elok lagi dia yang menegur orang walaupun sedang melakukan kejahatan daripada kita yang dalam kebaikan tetapi memperlekehkan usaha dia dalam menyampaikan kebenaran.
Homemade meatballs pizza. Seconds away before they were baked in the oven. Nampak hodoh but sedap juga =)
  • Kalau sekali pun kita buka facebook dan berasa annoyed terhadap seseorang, what we can do is remove their post =) And at the same time, kita kena sampaikan kebaikan. 
  • Jangan nanti kata-kata kita membuat orang lain yang tidak berkaitan juga rasa hati. 
  • Dan jangan kerana kata-kata kita, seseorang itu BERHENTI menyampaikan kebaikan.
  • Wallahu'alam. 

Yes, this entry is in Malay. For those of you who don't understand Malay Language, please have someone else to translate this for you =)


Comments

Popular Posts