Sambal!

Assalamualaikum y'all

  • First of all I would like to thank TGV for the 4 free movie tickets and not forgetting Panasonic for 1 free movie pass. Yeehaa! I kept the tickets for Johnny English. 
  • Went to see Johnny English on the first day it was shown at Pyramid. Conclusion, vogue gedevas superb fantastich (Fantastic in German) ! The minute it started, dearest husband @ Syahmi laughed like crazy man! (Sampai bengkak-bengkak mata =p )
The green ones were from Nuffnang. Supposedly ada 4 but I gave 1 to Akmal (Syahmi's friend) as a token for helping me out to collect the remaining tickets from Nuffnang office in K.L. The red pass was from Panasonic. I gave them some feedbacks for a survey in Ooobang hence the token =) Chantek~
Definitely a superb movie for the whole family.  No kidding man.

 Firman Allah di dalam Surah al-Jumaah ayat 11:
Maksudnya: Dan apabila mereka mengetahui kedatangan barang-barang dagangan ( yang baru tiba) atau (mendengar) sesuatu hiburan, mereka bersurai (lalu pergi) kepadanya dengan meninggalkan engkau berdiri ( diatas mimbar- berkhutbah). Katakanlah (Wahai Muhammad:Pahala-balasan) yang ada disisi Allah, lebih baik dari hiburan dan barang-barang dagangan itu, dan Allah sebaik-baik pemberi rezeki
Istinbat dari ayat di atas:
Sahabat-sahabat sedang mendengar khutbah Jumaat, meninggalkan Rasulullah saw dan pergi kepada perniagaan disamping mendengar nyanyian yang menggembirakan (al-lahwu), namun demikian al-Quran tidak mengharamkan al-lahwu itu. Rasulullah saw juga tidak menempelak perbuatan itu. Ertinya: Nyanyian yang menggembirakan seperti itu adalah harus.


  • Sejauh mana keterangan tentang beredar sewaktu mendengar Khutbah Jumaat, I do not know. You might want to find this out more from other Ustaz(s). 
  • Another Hadith is as below:

Daripada Aisyah r.a katanya: Rasulullah saw telah masuk (menemui saya), ketika itu dua orang jariah (budak perempuan) sedang menyanyi- nyanyi (memperingati perang) Baath. Baginda (mendengar nyanyian) sambil berbaring ditempat baringku dan dipalingkan mukanya. (Tiba-tiba) masuk Abu Bakar r.a serta mengherdik saya dengan katanya serunai (mizmar) syaitan disisi nabi saw. Rasulullah saw mengadap Abu Bakar seraya berkata: Biarkan mereka menyanyi (tidak mengapa). Apabila keadaan Rasulullah saw agak selesa dan leka, aku mengisyaratkan dengan mataku kepada dua penyanyi tadi maka mereka pun berbenti menyanyi dan keluar (meninggalkan kami).(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Istinbat dari hadis:
Hadis soheh ini jelas menunjukkan nyanyian adalah diharuskan. Kalau tidak harus masakan Rasulullah saw mendengar nyanyian bersama Aisyah. Abu Bakar yang berkecendurangan melarang dan cuba menegur putrinya Aisyah, telah ditegur oleh Rasulullah kepanya, tidak mengapa. Nyanyian adalah harus.
B.E.A.U.T.I.F.U.L. Sis in law's cousin's wedding reception in MBSA. Pretty =) Spot the wedding cake? ngehehehe.
  • I would say that it is ok to go and watch movies at a cinema with your family. There is nothing wrong by doing so. BUT if you go just for the sake of being "alone" and to "enjoy" your moment together with your girlpren or boypren, I reckon that you should stay at home playing "daun terup" with your mom instead. 
  • I went through this stage and I tell you, not worth it. Right babe? Most movies yang I tengok dengan Syahmi before kahwin, I ended up sleeping in the cinema. Yup, tak tipu and Syahmi knew that. So there went our money down the drain. 
  • But now tak sleep y'all! =D Tu lah hikmah nya, ya tak?
  • As for me, I love to entertain myself with videos of my nephew and niece =) Indeed precious. 
  • The video above is Amir Josey, trying to tell me something the minute he saw me. Before that, he was as quiet as a mouse when I entered Mak Cik's house. 
Anyone is up for a Tab? How much is it? For more info, click here. Kalau I ni Sultan Johor, I beli semua tab in the world. Hahaha. Lepas tu lekat satu-satu dalam Bugatti Veyron. He owns a Bugatti right? Pergh.
  • So it's up to you on how you define entertainment. But make sure jangan sampai tertaksub macam most people yang ikut Black Metal sampai melalaikan and lupa Tuhan. Even ada yang minum darah kambing what nots tu. Pergh. Minta jauh. 
  • So what's with Suara Kami concert? Beneficial? You tell me, I do not know. 

Comments

Popular Posts