Kelebihan Orang Kaya Yang Bersyukur


Assalamualaikum w.b.t.

  • I was not feeling well the whole day yesterday thus I put myself to sleep, just to avoid from feeling the pain. 
  • The pain subsided at about 9:30pm. Alhamdulillah. I managed to reply a few messages on The Sale last night aber to those who/whom I haven't replied, inshaAllah will do so by noon. 
  • A few minutes before we went to bed, Syahmi shared with me a few hadiths from Riyadhus Solihin about being rich und grateful. Now it is my turn to share with all of you ;-)
Cath Kidston on The Sale.

 Kelebihan Orang Kaya Yang Bersyukur
  • Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Abdullah bin Mas'ud r.a., beliau berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:
    Tidak boleh iri hati, melainkan dalam dua perkara iaitu seseorang yang dianugerahkan harta oleh Allah, lalu dia membelanjakannya sehingga habis dalam kebenaran; dan seseorang yang dianugerahkan ilmu, lalu dia gunakan untuk memutuskan perkara dan dia ajarkan kepada orang lain. - Riwayat al-Bukhari no 1343 dan Muslim no. 816  
  
  • Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Ibn Umar r.a., dari Nabi s.a.w, baginda bersabda:
    Tidak boleh iri hati, kecuali dalam dua perkara, iaitu seseorang yang dianugerahkan nikmat hafal al-Quran oleh Allah, lalu dia baca, sama ada pada malam hari mahupun siang hari; dan seseorang yang dianugerahkan harta oleh Allah, lalu dia mafkahkan, sama ada pada malam hari mahupun siang hari. - Riwayat al-Bukhari no 5025 dan Muslim no 815)
  • My opinion over this matter is that it is alright to have jealousy towards the mentioned people and their good deeds. This is because, jealousy drives us to become the person we envy. Jealousy sounds like a negative term aber jealousy leads to admire, no?
  • We don't simply jealous over something without wanting to own it, no?
  • Therefore to be envious of someone doing good deeds is highly encouraged. As mentioned in the two hadiths above =)
I miss Almira und Amir. A lot. Didn't get to see them last week.
Every time my father und my younger brother tengok my passport photo,
mesti they tease me "Muka Indon". Aber every time I acah-acah I tak admit I orang Kelantan,
my father bebel-bebel cakap I lupa my roots. What's wrong in having an Indonesian face?
Sah sah they all tahu I ada keturunan Jawa. Tengok kaki pun dah tahu! =D
Dah tu kalau tak nak muka Jawa, kenapa abah kahwin dengan mama? Hahahahaha. Hamek!

  • My dearest husband went on reciting another hadith. I managed to record it. If you want to listen to a hadith about receiving und giving, watch the video below:
video

  • Jadilah orang kaya yang memberi. Janganlah jadi orang kaya yang menunjuk harta semata. Jika anda berasa tertekan melihat rakan-rakan anda berjoli sana-sini dan menghebahkan aktiviti mereka di dalam facebook, maka tidak usah berasa jealous. 
  • Jealous lah pada orang yang kaya raya tetapi memberi. Kerana itu akan membantu kita untuk menjadi kaya dan memberi. Bukan menjadi kaya dan lupa priority. 
  • Allah memberi kita harta yang banyak ada tujuannya. Tentera Islam juga perlukan wang untuk menentang musuh. Tatkala mereka sibuk berperang, mereka tidak punyai waktu untuk berkerja mencari sesuap nasi. Oleh itu kita yang kaya raya ini bantulah mereka serta keluarga mereka. Sama juga dengan masyarakat lain yang tertindas. 
  • Itu adalah salah satu kegunaan kita yang kaya raya ini di muka bumi. Iaitu membantu menyampaikan harta Allah s.w.t. kepada yang lebih memerlukan.
  • Orang yang kaya dengan ilmu, juga Allah ciptakan untuk mengajar orang lain. Kaya ini bukan sahaja tertakluk kepada harta wang ringgit.

    Mula dulu Cayenne yang jarang-jarang, now dah banyak. Panamera pun makin banyak
    dah sekarang. Orang Malaysia ni memang kaya raya. Time di UK, selalu kalau dah masuk London,
    I tak akan tidur sebab suka tengok kereta-kereta best yang jarang nampak di Malaysia.
    Malaysia sekarang ni ramai orang pakai BMW. Dari mata kasar, I perasan Melayu banyak pakai Honda and BMW
    but Chinese banyak pakai Toyota and Mercedes. Hehe.
    I asked Syahmi, "If kaya beli kereta Porsche berdosa tak?"
    Syahim replied, "Tak jika tujuan baik. Kalau untuk Islam, ok :-)"Yes!





  • Kepada individu yang mengutuk usaha I dan yang lain-lain dalam membantu membentuk society yang lebih positive, hentikanlah beranggapan buruk. Jangan sampai Allah s.w.t. membuka hijabmu untuk melihat "kekayaan" I sehingga you terduduk membisu. Allahu ya Rabb. 
  • Allah akan memberi kecukupan apabila kita rasa cukup.

Popular Posts