Don't Worry Be Happy

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Mulakan setiap hari dengan adanya rasa tanggungjawab sebagai hamba Allah Azzawajalla. InsyaAllah kita akan melakukan perkara-perkara yang wajib dan meninggalkan perkara-perkara yang dilarang. 

See! Si kenit kanan tu akan makan apa saja
yang ditemuinya. Termasuklah habuk.
T_T

  • Mungkin ada yang mengkaitkan entry-entry didalam blog ini dengan yours truly. Sangkaan itu tidak membuat yours truly marah =) Setahunya, jika ia berkaitan dengan ku dan keluarga, akan ku sebut namaku. Jadi di sini, ingin ku nyatakan bahawa entry-entry bukanlah kisah ku melainkan disebut nama =)
  • InsyaAllah tiada niatku untuk mengaibkan sesiapa dan sungguh tidak ku ingin berkongsi masalah-masalah keluarga dengan ahli keluarga lain apatah lagi orang ramai either di facebook mahupun di blog yang jikalau ada, ianya timbul. 
  • Bonda, dan ayahnda ku juga kenal bahawa anaknya ini bangsa tidak bercerita masalah kepada mereka kecuali ianya sangat memerlukan nasihat daripada mereka.
  • Jikalau memang yours truly mempunyai masalah, pasti abang serta adik lelakinya sudah bertindak dengan gaya Batman Robin terlebih dahulu. Ini pasti. 
  • Previous entries und future ones are reminders to all including myself. Social and family problems are getting worse each day und I feel the need to remind myself, readers, family, und friends. Whatever good that appears in this blog is due to Allah's guidance, His words und blessings. I will not take any credits since I don't deserve any.  
  • Lets together remind each other. Don't be afraid to use facebook as one of the mediums. I am truly aware of the issues with facebook ie. don't reveal your location, don't upload photos, don't say this and that etc. Aber there is no problem at all in sharing quotes, hadiths, and positive statements. 
  • Thank you for the reminders. I do need them. JazakAllah Khair =)

Almira cakap my 'orang' tak siap sebab tak ada tangan and kaki.
Not like hers....
'Orang' Almira ada tangan dan kaki.
Semestinya tangan dan kaki melekat dekat kepala.

  • Yours truly went to spend hours with her niece und little nephew. 
  • Allahu ya Rabb, Almira quickly hugged both of my legs a second after her nanny unlocked their house grille. Nanny said, "Rindu tu..."
  • Amir Albanna was all smiley und asked to be dukung. I sat down on the floor und the both of them struggled to find places to sit on my lap. Allah Azzawajalla, thank you very much for the love. You literally wrapped me with love =)
  • It is quite difficult to divide my attention to two kids. I wonder how moms with more than 3 kids manage. Almira wanted me to sit next to her at all times while Amir kept on stepping on Almira's books, eating pens und pencil; seeking for attention. 
  • The aftermath:
Amir Albanna had blue ink all over his lips und teeth!
When I looked away, he took that chance to chew und suck the tip of a blue pen.
Allahuakabar =D Tak boleh nak tegur sebab too funny!

"You are caught!"
Amir Albanna trying to take things out of Aunt Ayla's handbag.
Und when his nanny said "No Amir...", he continued zipping und unzipping my handbag.
haha. Again funny =D

  • I made sure that Almira was busy studying:
She rewrote the words underneath each picture using assorted coloured pencils.
Bravo Almira!  

Her handwriting. Not bad for a 3 year-old =)
Alhamdulillah she knows how to write. 
Almira trying to copy my masterpiece (far left) by
building another two structures using coloured pencils. 
  • I selalu fikir kalau I ada anak, macam mana lah I nak make sure I nurture anak dengan paling baik. Kadang rasa takut juga. Tapi bila tengok kawan-kawan and family jaga anak, nampak relax and calm aje. Huhu. Wonder macam mana mereka cope. Superb betul. 
  • Bravo to all! To my friends yang baru menimang cahaya mata pertama/kedua, tahniah! 
  • May Allah bless us all. 
  • =)

  • I will have a few Shafiya's Exclusive Batik on sale soon. insyaAllah. 

Popular Posts