Oh My Traditions

Assalamualaikum w.b.t.

When the question of being rude for not following traditions rises, do not walk away. Face them once und for all. If they refuse to understand then leave the rest to Allah s.w.t. 

Atuk Borhan is Syahmi's maternal grandfather.
He was the Ketua Pemuda UMNO (1959-1969) negeri Melaka
und is still one of those orang kuat UMNO.
He has his own gallery in Melaka with the fee of RM2.00 per entry.
(Syahmi und I tak pernah pergi pun lagi. haha)
Well, none of his children becomes a politician. Definitely not a tradition.
Und it doesn't mean that the grandfather supports UMNO hence the
grandchild supports UMNO too.
 

  • Referring to my previous entry 'Breaking The Traditions' I have promised to continue writing about our traditions (especially Malay traditions. I don't really know about the other ethnics. Sorry.)
  • Below is a list of Malay traditions which I don't see the point of having them around:
  1. Orang muda mesti/wajib/takbuatdosa ziarah orang tua. Tak manis jika orang yang lebih tua ziarah orang lebih muda. - Ini boleh jadi punca gaduh juga ni. Anak tak balik seminggu dah nak merajuk menangis. Apasalahnya si mak ayah yang masih sihat dan mampu melawat anak. Anak mungkin sibuk during the day oder tak berkemampuan untuk belanja tambang balik kampung etc. Rasulullah s.a.w. pernah mendahulukan kanak-kanak daripada orang tua. Kita jangan rigid sangat pemikiran. 
  2. Setiap keluarga mesti/wajib/takbuatdosa ada paling kurang dua/tiga orang anak. Kalau tak ada anak maksudnya keluarga tu kena black magic. Lepas tu semua salah si isteri sebab tak boleh mengandung. - Ini memang boleh jadi punca gaduh. Sudah-sudah lah tu, apa kita yakin dengan kelahiran seorang anak, kita semua akan bahagia dan dapat nurture anak itu menjadi seorang yang soleh? Tugas kita semua bukan sahaja mengajar mengaji dan solat kepada anak tetapi adab, keterampilan, pemikiran kritis, komunikasi etc. juga memain peranan. 
  3. Orang muda mesti/wajib/takbuatdosa menghulurkan salam mohon maaf dahulu daripada orang tua terutama sekali waktu Syawal. Orang tua segan untuk memulakan dahulu. - Ini kalau masing-masing layan ego, memang boleh jadi punca gaduh. Macam mana tak segan sebab dah turun temurun mesti nak yang muda dulu minta maaf. Ni kalau si muda tak hulur tangan dulu, mula nak kepoh marah-marah. Tak turunnya martabat kita jika kita mula memohon maaf. Lagi pun kalau kita mohon maaf dahulu, lebih cepat lah kita rasa hilang beban. No? 
  4. Kalau kahwin mesti/wajib/takbuatdosa nak ada bunga pahar. Kalau tak ada nanti mak cik mak cik semua berbunyi, "Tak ada bunga pahar??!". It really sounds like the end of the world... - Siapa yang tak pernah terlupa makan telur kat bunga pahar tu sila akan bahu. Adapun yang bangsa memang tak boleh makan telur sebab takut cholesterol dan menjaga susuk. Siapa yang pernah tak appreciate bunga pahar? Siapa yang buang bunga pahar? Jangan nak berlakon. I believe ada. I memang bangsa suka makan telur rebus orang khawin. Tapi ada satu hari tu terlupa makan sampai telur tu kecut dekat bunga tu. Haaa.
  5. Duit hantaran mesti/wajib/takbuatdosa nak tinggi mengikut status wanita. Siapa ada phD mesti nak lebih tinggi dari SPM level. - Ini boleh jadi punca gaduh mak mentua dan menantu perempuannya. Ini confirm bikin stress untuk si mak pihak lelaki. Selalunya pengantin lelaki tak kisah tapi yang paling kisah mak pengantin lelaki. Mungkin dalam benak fikiran mereka, "Anak aku pun tak pernah bagi aku RM30k selepuk macam tu. Baik lagi dia bagi aku duit tu untuk touch up rumah, besarkan dapur, tambah toilet etc." Sampai mati bebel. 
  6. Yang memikirkan breakfast, lunch und dinner mesti nak perempuan fikir. Termasuk hidangan perayaan. - Ini dah malas nak explain. 
  7. This list goes on tapi yours truly sengaja nak biar hanging. 
We are equal. We don't have sisters aber we have sister in law.
I know how it feels to be the only daughter und I know how it
feels to do girly things alone. Nadzirah, if you need help or anything,
you know where to find me.

With Allah's will, the guy in red managed to arrange family bowling tournament.
Thank you Aci.

  • And now is the list of traditions that I don't mind following =) :
  1. Gotong royong menjayakan sesuatu majlis seperti memasak untuk majlis walimah. - Dapat pahala. Selain dapat mengeratkan silaturahim, kita juga dapat expand network kita. Dan kita juga dapat keep ourselves busy daripada memikirkan masalah-masalah yang dapat meremukkan hati kita yang lembut ni.
  2. Memberi jiran tetangga lauk pauk yang kita masak di rumah. - Dapat pahala. Menjaga jiran tetangga adalah wajib. Jika jiran kita tidur dalam keadaan lapar kerana tidak mampu untuk membeli sesuap makanan kerana fakir, kita yang berdosa kerana tidak mengambil peduli dan membantu. 
  3. Mengucapkan 'Salam' kepada Muslims yang lain (walaupun ini sebenarnya Sunnah tapi ada di antara kita yang masih tidak tahu dan menyangka ia adalah tradisi Melayu.) - Dapat pahala. Mengucapkan kata-kata yang baik kepada manusia dan juga makhluk lain adalah sangat indah. Menguatkan peribadi diri yang molek.
  4. Ziarah menziarahi walaupun hanya pada bulan Syawal. (Rasulullah s.a.w. amat menggalakan kita senantiasa melakukan ziarah pada setiap masa. Jadi jemputlah datang ke rumah.) - Dapat pahala. Selain mengiratkan silaturahim, kita dapat menutup jurang dan juga dapat berkongsi ilmu dan bukan bergossip. 
  5. Berjemaah dan bertadarus di Masjid pada bulan Ramadhan (walaupun seeloknya kita laksanakan juga setiap hari dan bukan hanya pada bulan Ramadhan. Better something than nothing.) - Dapat pahala. Selain itu kita tidak merasa sunyi dan senantiasa ada motivation.
  6. Menjamu tetamu dengan segala juadah yang dapat disediakan. - Dapat pahala. Selain itu dapat peluang membesarkan business catering, jika dan hanya jika makanan masak sedap =)
  7. This list goes on tapi yours truly sengaja nak biar hanging. 
Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) main hebat sangat sampai kalah...

  • We should race towards collecting points (pahala) by doing good deeds. Why wait for others to initiate when we can? 
  • If you find other Malay traditions that cause more negative effects than positive ones, lets just avoid from practicing them. 
  • We are responsible upon our actions, no one else. 

  • Alright, below are more photos during Syahmi's family bowling tournament. 
Syahmi's father in action.

Syahmi's mother enjoyed the day.

The kidal guy.



  • I did invite atuk Borhan to play (out of courtesy) aber he refused to und decided to settle reading his newspapers =) 

Comments

Popular Posts