Rezeki

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Syahmi told me that ada seorang muslim yang fakir datang meminta diberi zakat.
Kemudian apabila disoal some questions sebelum zakat diberi, lelaki tersebut berkata sort of macam ni,
"Kalau tak nak bagi cakap je lah. Saya boleh pergi kuil atau gereja, senang je dia orang bagi."
Astaghfirullah. Menjadi fakir juga adalah ujian. Moga kita semua tidak pernah give up untuk
bergantung harap padaNya. At times ada kita lupa tetapi sama-sama kita remind each other alright.

  • After done searching for grille locks, I stopped by at a stall in the area of our new home:
Ayla : Dah ready ke?
Guy 1 : Dah =)
Ayla : Bagi saya satu nasi. Nak try. 
Guy 1 : Nak try ya. Ok. 
Guy 2 : Kak nak peha ke dada?
Ayla : Tak kisah, mana-mana. Tahu tak dekat sini ada kedai lock ke tak?
Guy 2 : Dekat depan tu, kedai cat tu ada.
Ayla : Oh tu saya dah pergi tapi tiada lock yang saya nak. Tak apa. 
Guy 1: Kita orang baru lagi dekat sini kak. So tak berapa tahu sangat tempat ni.
Ayla : Brapa lama dah berniaga sini? 
Guy 1: Ni masuk minggu ke-2.
Ayla : Oh alhamdulillah. Tinggal sini ke?
Guy 2 : Kalau kami tinggal sini kak, kami tak berniaga macam ni =) (mungkin dia tak tahu yang masih ada rumah freehold yang murah seperti rumah kami di kawasan itu cuma sizenya lebih kecil sedikit.)
Ayla : Manalah tahu you buat out of passion ke.
Guy 2: Kami dari Sungai Buloh.
Ayla : Wow. Jauh tu. 
Guy 2 : Kami niaga sana dulu tapi sana tak ramai orang. Tu yang kami datang sini.
Ayla : Ok. Trima kasih. Saya beli. 
Guy 1 and 2: Trima kasih kak. Jual. Kalau sedap datang beli lagi!
Ayla : Haha.

  • Just before I got to put my gear to 'reverse', I received a call from Syahmi saying that he will be home early. I told him about the rice I bought und politely he agreed for me to buy him a pack. 
  • So I turned off my car engine und went back to the same stall:
Ayla : Saya nak lagi satu bungkus. Suami saya tiba-tiba call nak balik lunch pula. 
Guy 2 : Satu ya kak? =)
Ayla : Ya. Nak ini dua.
Guy 2: Papadom. Satu packet 50sen. 
Ayla : Ok. Saya beli.
Guy 2: Trima kasih kak. Jual. 
Ayla : Sama-sama.

  • Haaaa. Rezeki mereka. Tak dan nak rasa, customer dah mai balik beli another bungkus. Alhamdulillah Syahmi likes the simple dish they prepared. Sambal pun tidak pedas sangat. Jadi he got to enjoy his lunch with me at home =).
  • The two men (age 18-27) are still young und I am very impressed with their determination. Selling a quarter chicken with white rice, chicken curry gravy, acar timun und sambal at only RM5.00. 
  • Thinking of their effort, I believe they deserve more. Aber Allah s.w.t. has His ways in rewarding His servants. 
  • I pray that they will not give up. Go und seek for opportunities around the world. Remember, sky is the limit. 
  • Biarlah orang yang kenal kita merendah-rendah kan kita berniaga kecil-kecilan. At least kita buat sesuatu untuk hidup tanpa bergantung pada orang lain. 
  • But make sure barang kita itu barang yang bagus, jangan diputar belitkan informasi barang jualan ie. yang koyak di katakan tidak koyak. 
Esok-esok you boleh tolong ma jual makanan lah =)
Kerja saja apa-apa biar halal ok.
Tapi tengok gaya, tak sempat jual semua makanan habis you makan.
Sampai dengan batang lemang pun nak telan...hehe

Syahmi : Hmm. Boleh order from them time kita buat makan-makan nanti.
Ayla : =) I thought so. 

 


Muslim meriwayatkan daripada Abu Qatadah r.a., beliau berkata: "Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda : Maksudnya : "Sesiapa yang senang untuk dibebaskan daripada kesulitan pada hari kiamat kelak, hendaklah bersikap toleransi kepada orang yang berhutang kepadanya atau membebaskannya daripada hutangnya". - Riwayat Muslim :1563
  • Lets together work hard und have faith in Allah s.w.t. InsyaAllah His reward will come soon. 
  • =)

Popular Posts