Wonder If It'll Come

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Appreciate. It sounds easy aber we always forget. We tend to take others for granted und only see their negative bits aber we forget to appreciate the beautiful things that others do. Be grateful, as Allah s.w.t. is watching us at all times. He has the power to take everything away from us in a blink of an eye...

If I were to list down the material things that I want, I guess Syahmi will be stressed out.
Aber I keep most things to myself und if Allah s.w.t. wants me to receive, some, all or nothing,
then I have no will to go against Him. It's not wrong to be rich.
The main question is how do we spend our £. Remember, we're tested on that one too.
I believe that life is a journey when one thinks about how to enter Paradise without
having to go through Hell fire.
Ayla     : Why dalam books asyik and banyak cakap reward untuk lelaki aje? Nanti dapat bidadari-bidadari lah, apa lah...habis perempuan dekat syurga dapat reward apa?"
Syahmi: Dalam al-Quran or books ada cakap ke bidadari tu perempuan?
Ayla    : Tak ada tapi make sense lah sebab Melayu cakap bidadari tu perempuan. What about payung emas segala?
Syahmi : That one, payung emas semua tu I tak pernah dengar.

  • Last month I joined a group on facebook invited by my mom's friend. So I read their discussion on the members of Paradise. They even mentioned about the small number of people who get to enter paradise without being hisab. I have a great feeling that I am not one of them.
  • Allah ya Rabb. The minute I read those lines, of course fear started to crawl up my skin. 
  • Now it is no more about choosing Paradise or Hell fire, aber it is time to choose the way we would like to enter Paradise.
  • Oh Allah please have mercy on us. 
Diceritakan dari Sa'id bin Jubari, dari Ibnu Abbas bahawa Rasulullah s.a.w., bersabda, "Dinampakkan kepadaku umat-umat terdahulu, ada Nabi yang berjalan bersama umatnya, ada Nabi yang berjalan bersama sekelompok sahaja, ada Nabi yang berjalan bersama sepuluh orang, ada Nabi yang berjalan bersama lima orang sahaja, bahkan ada Nabi yang berjalan bersendirian. Aku melihat nampak kehitaman, lalu aku bertanya, 'Wahai Jibril, apakah mereka umatku? Jibril menjawab, 'Bukan, tetapi cuba lihat ke ufuk/hujung sana,' Aku pun melihatnya, dan nampak olehku kehitaman yang banyak. Jibril berkata, 'Itulah umatnya, berjumlah 70,000, barisan paling depan tidak perlu dihisab, juga tidak perlu diseksa." (HR Muslim)
Her father requested for the photo of her reciting Muqaddam to be uploaded =)
 Tok Abah und Nenek, your cucu macam dah 5 year-old girl dah.

 Disebutkan dalam Musnad Imam Ahmad serta Sunan Tirmizi dan Sunan Ibnu Majah dari Abu Umamah bahawa Rasulullah s.a.w., bersabda "Tuhanku berjanji kepadaku bahawa akan ada 70,000 orang dari umatku yang masuk syurga tanpa hisab dan tanpa diseksa. Dan setiap 1,000 orang bersama 70,000 orang dan tiga genggaman dari genggaman Tuhanku. (HR Ahmad, Tirmizi, dan Ibnu Hibban dalam Misykah Al-Mashabih)

  • When we do good und try to improve ourselves und no one realizes und appreciates, do not be forlorn. 
  • Und don't do good just for the sake of being recognized und to receive appreciation from others. No no. Ikhlas.
  • Lets do good for Islam und Allah. Ikhlas. 
I'm going to miss you love.
Now I know where do your parents get the strength to live.
Always be good und wise alright.


* Kepada yang dah kahwin, sangat penting untuk masing-masing be grateful to Allah s.w.t. di atas perkara-perkara yang spouse kita buat. Jangan asyik mengeluh dan cakap "Awak patut buat itu ini..Mungkin lebih baik awak duduk saje...Rimas lah awak jadi baik sangat.."etc. sampai Allah tarik nikmat dan orang lain pula yang terasa betapa bagusnya spouse kita. Lepas tu lelaki lain jatuh hati pada si isteri, jealousy timbul dan you selesaikan lah sendiri drama reality ini. Pilih sendiri nak ending macam mana. Lepas tu bila dah pilih ending, jangan nak salahkan perempuan,
"Awaklah, selalu bawa saya air. Bila saya balik rumah aje, nampak muka awak dan awak datang bagi air. Awak buat lah benda lain...yadayadayada."
Suami yang macam ni, memang lah bangsa tak bersyukur. Sah sah isteri hanya buat itu untuk suami. Padahal ramai suami lain yang kalau boleh, dah masuk gate terus nak isteri terpacak depan gate. Orang pertama dia nak lihat ialah isterinya yang tersenyum menyambut kepulangan dia. Apatah lagi si isteri bawa air minuman. Ni tak, bila isteri dah buat, tak nak pula. Bila tak buat, mula cari wanita lain yang buat. Hadoyh. Hidup seorang isteri bukan hanya memikir dan risau hati si suami.
Pernah tak seorang suami tanya apa isteri dia nak? Pernah tak seorang suami tanya isteri dia apa yang isteri dia suka kalau suami buat?
- Kisah ini adalah contoh general sahaja. Tiada kaitan dengan sesiapa yang yours truly kenal-

Popular Posts