Beri Maaf?

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

It is extremely difficult to forget when somebody hurts us aber we have the choice to treat the wound oder to leave it untreated hence it'll get worse. Forgive and move on, it's not easy aber the reward is indeed phenomenal.

Syahmi took me out for a late lunch at Klebang Coconut Shake 'Shack'. Hehe.
We had a glass of Klebang Coconut Shake each und a pack of Nasi Lemak.
Opps, Syahmi had more than a pack okey~
Jarang we all dapat lepak minum Coconut shake yang agak tersohor di Melaka ni
sebab everytime balik mesti terkejar ada event here und there.



  • I don't fancy having the line below as a statement in seeking forgiveness from someone:
    "Aku manusia biasa dan manusia biasa selalu melakukan kesilapan jadi maafkan lah aku."
  • It sounds like we are free to make mistakes at anytime to anyone und lets repeat the mistakes again, again und again.

  • During the seminar Love Being A Mother on last Sunday, Ustazah Noraslina Jusin (kak Ina) shared that one of the ways to be calm while handling a marriage as a mom oder wife is to forgive. 
  • Once I heard the word 'forgive', I knew that she was the right person to be asked. Since I was in charged of accompanying her during morning tea, I took that opportunity to ask her in depth about Forgiveness. Our conversation went sort of like this:
Ayla: Kak Ina, tadi ada sebut kita maafkan suami kita. Kalau kata kita dah maafkan dia, tapi bila waktu akan datang, kita ungkit balik kesilapan dia. Macam mana tu?
Kak Ina: Itu bermaksud kita belum lagi maafkan dia.
Ayla: Ohh... even though kita sudah cakap sama dia yang kita maafkan dia?
Kak Ina: Ya. Jika kita masih ungkit kesilapan walaupun kita sudah cakap kita maafkan dia itu maksudnya kita belum maaf kan dia. Masih ada dalam diri kita kemarahan.
Ayla: Jadi macam mana ya? Sebab benda tidak senang untuk dilupakan.
Kak Ina: Ya, memang perkara buruk yang terjadi bukan mudah untuk kita lupakan. Tetapi apa kita boleh buat, setiap kali ia datang dalam fikiran kita, kita kena cepat mengingati diri bahawa itu adalah syaitan berbisik untuk merosakkan hubungan.
Ayla: Jadi kalau teringat, kita jangan zahirkan?
Kak Ina: Ya. Kita jangan zahirkan sifat buruk yang telah berlalu.

I miss you.


  • Allahuakbar. Danke schon kak Ina for the brief explanation. I had been asking myself that question for quite awhile und finally Allah s.w.t. sent you. 
  • When we forgive, it does not mean that we approve of what has happened. Aber forgiveness allows us to move on with our lives positively und peacefully, if und only if we do it the right way.  
  • May Allah have mercy upon us. 
*Note: Yours truly und husband alhamdulillah ok. Soalan diajukan kepada kak Ina secara general supaya dapat dikongsi dengan anda semua =)

Popular Posts