Tujuh Tolak Empat

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t. 

I don't have anything at all to go against Allah s.w.t. He is always there for me. Do not question me on how do I know. I leave that for you to figure it out. 

"Who loves Aunty Ayla?!", Ayla.
"Saya!", Alhassan Alayoubi.
Ok I berangan saja. Sebenarnya Alhassan Alayoubi posing biasa.
Kalau tak gaya gini, gaya angkat kaki sebelah. I tak ajar =p 



  • "I think something just rushed past me. What the heck. Sleep." I woke up just to see Syahmi was awake too aber as usual, he asked me to go back to sleep. 
  • A few hours later I woke up to an Azan, went into the master bathroom for ablution. Opps nope. Noway. A small cockroach was having fun in there so I sprayed the whole bathroom with mosquito repellent aerosol. Read 'mosquito' und yet I used it on a cockroach.
  • Thus I went into the second bathroom. Once done, I got out of the bathroom und heard another Azan. Was that for real? Due to the nano nano head. Yes, I told myself. There are more than two surau und one masjid in my neighbourhood.
  • I then set myself on the praying mat. Wondering whether I should perform solat sunat oder not. I did, followed by solat Subuh (Fajr as according to the Arabs). Once done, I woke Syahmi up;-
Ayla: Bibi happy monthiversary! Wake up! (Now the Iqamat from Masjid is on air)
Syahmi: You dah solat?
Ayla: Dah.
Syahmi: Tapi kenapa Masjid baru Iqamat, you dah habis solat?
Ayla: T_T
  • I paused for a second though. Yeah, I managed to finish two solat in between azan und iqamat. Did I perform my solat properly? Not that I sped through my prayers und had anything to chase this morning. I guess that is the beauty of Time.
Mana ada tukang kebun tanam sayur dalam kotak tissue.
Jadi Syahmi belikan aku pasu ini. Tak sangka pula pasu ceramic ini lagi
murah dari pasu plastic. Angkut dua terus, satu untuk pokok cili aku yang famous tu,
satu untuk pokok calamansi yang masih segan segan dengan paparazi =D
Nak jaga pokok pun perlukan masa. Kalau asyik cakap tak ada masa,
memang tiadalah masa untuk dikau. Jangan kau tanya kenapa pasu aku dalam rumah.
Aku sayang sangat pokok-pokok aku. Itu pasal. TAK.
Sebenarnya sebab berat nak angkat luar tingkap -__-

  • Kisah di atas bukan untuk aku berlagak solat lebih. TIDAK. Aku tahu kau lebih solat banyakkkk dari aku. Budak sembilan tahun pun solatnya lebih dari aku. Itu aku pasti cemburu. Cuma aku nak ceritakan kagum aku dengan masa yang Allah beri. 
  • Baru sejenak tadi aku terima message dari adik aku yang nun jauh di "Good Day Mate!", bertulis bahawa dia berasakan yang waktu sedang berlalu dengan perlahan (rasa terlalu lama) apabila dia bersama rakan sekumpulan membuat discussion. Walhal aku pula disini tak tahu nak hambik napas dulu atau menaip dulu e-mail untuk memohon tajaan dan juga membalas e-mail pelanggan The Sale. 
  • Kenapa aku rasa waktu aku solat Subuh tadi seperti aku mengambil masa suka hati aku aja, dengan tenang dan cool aku solat. Tapi rupanya hanya beberapa minit sahaja. Orang masjid siap belum iqamat lagi aku dah habis 4 rakaat. Haa....
  • Ada masa aku rasa macam pantas sangat. Seperti keadaan aku dan Syahmi. Pejam celik pejam celik, sudah 7.583333 tahun aku dan dia main pandang-pandang mata. Ok fine, tolak empat tahun, lebih kurang 3.583333 tahun aku dan dia main pandang-pandang hati. Tapi aku masih rasa macam tak tua. Haha. Tapi bila tengok cermin yang panjangnya dari lantai sampai nak dekat ke atap, memang rupa aku sudah berumur... Tak usah dicerita apa fizikal yang berubah. Kau datang rumah aku dan lihat sendiri. Janji jangan gelak, baru aku bagi kau masuk.
Who wants this? =D
Be patient yeah. he he. Time is not gold.
Time is indeed more precious than gold. 

  • I have so many things to do und sometimes I do pray for an extra time aber I know there is no such thing as 'Extra Time'. You have 24 hours a day und so do I. Nobody has 24 hours und 1 minute a day. 
  • I am not getting any younger und so do you. The feeling of not having enough time und having ample time to kill are merely perceptions. 
  • Make full use of the time we have und plan everything wisely. Und when we don't feel at ease, make Doa to Allah s.w.t.:-
Allahumma yassir wala tu’assir robbi tammim bi’khair. - Oh Allah, make it easy, do not make it difficult. Oh Allah, make it end well.
  • Lets not waste time. For we will be questioned about it on the day of Judgement.  

Popular Posts