Apasalahnya Dia?

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

(watak-watak bukan nama sebenar dan kisah ini hanya contoh)
Edward : Assalamualaikum Anna. Ingat aku lagi tak? 
Anna: Waalaikumsalam. Oh ingat. Kau apa khabar?
Edward : Baik. Lama betul kita tak jumpa. Aku terharu kau ingat kat aku lagi. Hihi.
Anna: Kau siap dah kahwin pun. Wife kau camne?
Edward : Wife aku ok je. Tu lah. Aku dengar kau nak kahwin. Melepas lah aku... huhu.
Anna: A'ah aku dah nak kahwin... 

Bercakap seperti orang yang tiada adab dan tiada rasa pentingnya maruah keluarga. Seolah-olah isteri yang dikahwininya itu tiada makna malah, Anna digambarkan lagi disukainya dengan mengatakan "Melepas lah aku". Demi Tuhan yang mengawal seluruh alam, Engkau sahaja tahu perasaan isteri yang mengetahui perangai suaminya yang biadap. Siapa yang berperangai seperti ini, tidak kira suami atau isteri, I reckon that you apologize to your partner. It might seem just a joke to you, but I'm sure you won't dare to joke around about talak. They both are equally hurtful. 

Quick fix bread pudding. I am not a fan of bread pudding aber Syahmi is. 

  • The thing about human is, we tend to do stupid things und try to hide them away from the ones that we know will get hurt due to our actions. Why? It's all about Nafs. Und then why do we suddenly bother about our loved ones?
  • When our negative Nafs takes over us, sayonara to a happy marriage.  

  • If you have been reading this blog, I do talk about marriage a lot. Especially about the 'standard' und cliche problems in a marriage. These are actually reminders to myself, Syahmi und all of us. At the end of the day, it is all up to us whether to digest those words oder not. 
  • Aber if one day you see me oder Syahmi does something wrong that will definitely affect our marriage, please do remind us. After all, I am unable to look after Syahmi when he is at work und same goes to him. 
  • If you don't know how Syahmi oder Ayla looks like, there are photos of them in previous entries =D  


  • Kita ni selalu dengar nasihat dalam radio, t.v., internet etc. about respect und care for each other. Peranan dan tanggungjawab suami isteri yang di katakan dalam Islam etc. Tapi ramai diantara kita masih dengar, ingat waktu itu sahaja dan kemudian lupa. Kita tidak ambil masa untuk faham dan praktikan. Yang kita lebih suka ialah melayan mata, mulut, telinga dan nafsu jahat. Bila nampak wanita pakai baju smart dengan tudung lip lap lip lap, kita lupa bahawa isteri kita dirumah yang jauh lebih sexy itu wujud. Padahal baru semalam kita bersama dengannya. 
  • Tidak heranlah kalau kita pernah dengar orang cakap "Isteri dia punyalah hot dia boleh cerai kan??" oder "Isteri dia punyalah baik dia boleh ceraikan???"
  • Kemudian dari mata turun ke hati, kita mulai USAHA untuk chat dengan dia di facebook atau google atau whatsapp atau viber atau apa sekali pun. Dan kita mulakan ayat seolah olah kita tiada isteri, Allah tidak melihat dan keluarga yang ada tidak bermakna apa-apa. 
  • USAHA untuk menjaga keluarga tidak diendah...
  • Allahu ya Rabb... 
  • Jika Rasulullah S.A.W. masih ada, I believe dia juga akan berasa sedih dengan tingkah laku lelaki Melayu MUSLIM yang sebegini. 



 * Makluman, entry ini TIADA controversy diantara Ayla dengan suaminya, Syahmi. Mohon dijauhkan. Hanya isi yang cliche dalam hidupan harian kebanyakan manusia di Dunya. Betul tak wahai wanita? I percaya some of us pernah di "goda" oleh seorang lelaki melayu muslim yang bernama suami. Jangan nak bohong.


Popular Posts