Agents

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Hey it's Friday. Und I have to deal with two (quite ridiculous) Malays since morning. InsyaAllah I will be able to go through this until I receive my cheque from IYC und done viewing the two storey house. 




  • Agent rumah melayu perempuan (assuming Muslim sebab namanya) call I, 
"Puan sms saya tadi ya? Dah check bank loan boleh approve tak untuk harga ni sebab tak nak BUANG MASA." 
  • Pergh! Tak tahu lah you lot, tapi I rasa so unethical and berlagak cakap dengan client yang baru minta nak view rumah itu pertama kali. Macam lah esok view esok juga I nak beli. Nak tengok dulu environmentnya, the condition of the house, neighbourhood nya, ammenities nya et cetera baru boleh buat decision. 
  • Buang masa ke tidak, biasalah sales. Orang jual minyak panas dekat mall tu pun sapu sapu dekat tangan customer and customer tak beli pun tahu etika jual beli. Tak adanya cakap, "Buang masa, buang energy sapu minyak dekat you tapi you tak beli." 
  • Since January year 2012 I ada jumpa quite a few agents melayu and cina. Seorang lagi agent melayu lelaki muslim dulu dah ambil duit 3% dari I then 2-3 months later when Syahmi call dia cakap owner nak naik harga. Tak logic kan! 
  • Alhamdulillah dia pulang balik duit. Mungkin Allah hantar agents Melayu yang bikin masalah, rude etc. untuk menguji I dan Syahmi. Tapi sebabkan I ni bangsa naga, of course I terasa hangatnya lebih. Jadi sekarang kalau nampak nama agent ni, I terus bye-bye.
  • Lepas tu ada agent cina lelaki yang baik dengan muka penat masih boleh senyum dan joke bawa I sama Syahmi view rumah at 10:00pm. Tiada komplen tiada menyakitkan hati. Walaupun dia tidak fasih berbahasa malaysia, tapi dia berusaha. Bagus cina tu. Tapi kami tak beli rumah dengan dia.
  • Alhamdulillah akhirnya, last year Syahmi and I diberi peluang untuk beli rumah menerusi agent cina perempuan yang sangatlah polite dan penuh dengan senyuman. 
  • Esok I minta arrange dengan agent melayu perempuan yang tak berapa I berkenan tu. See how it goes. 
  • Moga dipermudahkan dan I dapat bersangka baik terhadap beliau. 

Comments

Popular Posts