Love Is Always In The Air

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t. 

It is either we are enjoying our life so much with the family und material things we have oder we worry so much about getting those two. At the end of the day, we only 'celup kaki dalam baldi' in learning about Islam. Nauzubillahiminzalik.

This is the Masjid near our home.
Within walking distance juga aber not advisable to walk
during 'summer' und 'winter' =p

  • Semalam I ikut Syahmi pergi surau dekat dengan rumah for Isya' und Tarawih. We both knew that di surau itu Imamnya baca panjang while Masjid dekat rumah juga Imamnya baca pendek. Aber sekali sekala tukar angin ;) 
  • Ya, within our vicinity ni ada 3 musolla. Paling enjoy bila Subuh, semua berkumandang azan dari pelbagai pelusuk. Kalau hayati, bisa bikin nangis. 
  • Ni nak cerita apa terjadi di surau. Beberapa kali I solat di surau time Ramadhan, ada saja dua anak kecil perempuan (umur sekitar 7 dan 8 tahun mungkin) yang berbangsa seperti dari Syria atau Iran. Datangnya mereka, akan dihampar sejadah sebelah I lepas tu letak bekal minuman di depan atau belakang. 
  • Tapi paling best, budak budak ini akan join jemaah Tarawih apabila kami semua sedang sujud pertama dirakaat pertama. Hahaha. I perasan lah sebabnya budak-budak tu sebelah I. 
  • Memang 'smart' betul the two kids. So that they didn't have to stand that long, waiting for the Imam to finish reciting surah. Anak-anak siapa lah mereka ni. Comel sangat =)
  • Usai solat Isya' one of the sisters came to me:
Girl A: Open. Can you please open this. (handing me a bottle of Gatorade) 
Ayla: Are you alone? (the sister was not in our saf)
Girl A: Thank you. No.
Ayla: You're with your sister?
Girl A: Yeah. She's hiding.
Ayla: Why is she hiding? (und spotted her sister at the back of the surau covered with a praying mat)
Girl A: So that the lady next to you won't know that she's here. 
Ayla: =) 

  • Macam-macam! Memang dalam hati nak tertawa saja dengan gelagat dua budak itu. Tapi budak-budak ni solat bangsa cuit-cuit. Hahaha! I observed them bila mereka sambung the rakaat that they purposely missed. =)
  • Enjoy tengok budak-budak ini datang jemaah and happy happy. Dah tu siap Gatorade, memang solat Tarawih ni ambil banyak tenaga mereka. I balik after 8 rakaat but they were still there. Cuba bayang the kids stayed sampai 20. Syabas!

Last Friday we had Iftar at the Masjid.
Their style is a bit different. Berbuka with dates und kuih di kemah ni,
then masuk solat Maghrib jemaah, then keluar balik to this kemah untuk makan rice.
If you lot want to try breaking fast at this Masjid, silakan :)
Kalau rasa nak berteman, call me. insyaAllah I boleh temankan. 


  •  Alhamdulillah. Allah has given us beberapa hari dalam Ramadhan. Moga di beri peluang lagi untuk I merasa Ramadhan. 
  • As we all know that sekarang ini ramai yang nak mencari Lailatul Qadr. Mohon jangan di tulis di status tentang malam apa yang anda rasa anda telah dapat Lailatul Qadr. Ada tujuan Allah s.w.t. rahsiakan daripada kita semua. Probably jika sipulan A dapat rasa pada sekian sekian waktu aber sipulan B dapat rasa pada sekian sekian waktu lain. 
  • Biarlah ia antara individu dengan Allah s.w.t. Yang penting, moga kita Istiqamah dalam beribadat dengan penuh harapan mendapat Rahmat Allah s.w.t. 

Comments

Popular Posts