Naik Lori

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t. 

Dulu selalu I rasa sedikit bosan sebab bangun pagi-pagi tapi kebanyakan yang lain masih tidur. Jadi kurang orang untuk exchange greetings, ideas und thoughts. Most of them paling active waktu malam. I fikir, mesti mereka banyak buat solat malam sebab waktu itu mereka paling active. 

Life is not all about us.


  • My younger brother ini kaki kesian. Dia kesian tengok tikus kena kejar dengan ahli keluarganya. Katanya dia nampak tikus nangis. Lalu lepas ditangkap tikus itu, dia pergi ke padang permainan untuk lepaskan tikus tersebut. Bukan sekali, tapi rasanya dua kali dia buat begitu. Ini kisah dulu, sekarang rumah tiada tikus. 
  • Tak kira lagi bila dia nampak orang bersusah payah nak simpan bags dalam bahagian atas kepala airplane, mesti dia ringan betul tulangnya nak membantu. Kalau dia tahu orang sesat, dia mesti nak tolong. Kalau dia tahu ada orang menangis, mesti dia risau. 
  • Sebab itu kalau I sendiri nampak pakcik pakcik bersusah jalan seorang cari rezeki atau makan seorang diri di table, I akan cerita pada my younger brother sebab I pasti dia faham perasaan I yang nak nangis. Und some occasions I did shed tears. 
Natijah jalan berkilometer. Sampai rumah terus terduduk terkulai depan main door.
We had no car back in England. Beli beras 10kg tarik guna trolley kecil, jalan kaki berkilometer jauhnya.
Buying a used car was not an issue aber maintaining it was a huge one.
We couldn't afford to keep forking out money for little bits, fixing here und there. 
  • We were on our way home (Azeem was driving) from Sepang when both of us spotted a man riding his motor kapcai. 
Ayla: Pakcik cepat pakcik before it rains! (due to the grey sky und heavy clouds)
Azeem: Mesti pakcik tu fikir and risau macam mana nak cari duit hantar anak sekolah . . 
Ayla: Probably. Kita pula susah hati jaga duit (harta. bukan banyak pun. setakat RM50 dalam purse. hehe). Haih.


  • Bila sudah sampai area Puchong, I ternampak pula seorang pakcik (assuming Cina sebab warna kulit dan bentuk mata) sedang duduk menung diatas lori yang terbuka dan terdedah kepada habuk jalanan serta angin panas. Ya Allah. Kesian betul rasa. Sehingga umur begitu terpaksa kerja begitu. (barangkali dia jutawan yang humble) Tetapi tidak kisahlah. Raut wajah seperti seribu satu yang bermain dibenak fikirannya. Bertambah kasihan. 
  • Memang. Nikmat apa yang kita dustakan? Tiada kereta, Allah beri kereta. Tiada rumah, Allah beri rumah. Tiada makanan, Allah beri makanan. Melalui apa cara sekalipun, Allah memberi apa jua yang terbaik untuk kita. Jadi apa lagi yang tidak cukup?
Azeem, the one who lets rats run free!
Still single aber unavailable at the moment =D
Alayoubi in his lap. This was taken during Summer at my place in Southampton. 
  • Orang susah lain serabut kepala memikirkan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Walhal orang yang rumah berbiji-biji, duit berkepuk-kepuk, susah hati memikirkan nak menjaga, nanti mati apa jadi etc. 
  • Demi Allah, jika harta dunia merunsingkan, dinasihatkan agar lurutkan segala ikatan di keliling pinggang. Ayuh kita sama-sama belajar lagi tentang kehidupan. I myself banyakkkkk ketinggalan kapal. Masih banyak perlu I belajar.
  • Siapa ada duit lebih dari cukup, mohon berilah kepada fakir. Ramai lagi yang tidak punya perkara perkakas asasi untuk hidup di dunia ini. 

Comments

Popular Posts