Zaqqum In Hell Fire

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

As promised, Surah Ash-Shaaffaat (bersaf-saf).

(kepada malaikat diperintahkan): "Kumpulkanlah orang-orang yang zalim berserta teman sejawat mereka dan sembahan-sembahan yang selalu mereka sembah, selain Allah: maka tunjukkanlah kepada mereka jalan ke neraka. Dan tahanlah mereka (di tempat perhentian) kerana sesungguhnya mereka akan ditanya: "Kenapa kamu tidak tolong-menolong?" Bahkan mereka pada hari itu menyerah diri. (22-26)

Sebahagian dari mereka menghadap kepada sebahagian yang lain berbantah-bantahan. Pengikut-pengikut mereka berkata (kepada pemimpin-pemimpin mereka): "Sesungguhnya kamulah yang datang kepada kami dari kanan". Pemimpin-pemimpin mereka menjawab: "Sebenarnya kamulah yang tidak beriman." (27-29)

We had an early birthday celebration for uncle last night.
Had good dinner with great clan. 
Sesungguhnya Kami menjadikan pohon zaqqum itu sebagai siksaann bagi orang-orang yang zalim. Sesungguhnya dia adalah sebatang pohon yang ke luar dari dasar neraka jahim. mayangnya seperti kepala syaitan-syaitan. (63-65)

Maka sesungguhnya mereka benar-benar memakan sebahagian dari buah pohon itu, maka mereka memenuhi perutnya denagn buah zaqqum itu. Kemudian sesudah makan buah pohon zaqqum itu pasti mereka mendapat minuman yang bercampur dengan air yang sangat panas. (66-67)

Kemudian sesungguhnya tempat kembali mereka benar-benar ke neraka Jahim. Kerana sesungguhnya mereka mendapati bapak-bapak mereka dalam keadaan sesat. Lalu mereka sangat tergesa-gesa mengikuti jejak orang-orang tua mereka itu. (68-70)

The Sale normally wraps parcel the old skool way ie. using brown paper.
Thus customers don't need to pay extra for fancy packaging!
Receivers can excitedly und vigorously unwrap the parcels =) Fun fun fun! 

Small and medium items will be mailed out in this Poslaju bag. 

If the size of an item is in between medium and large,
two Poslaju packaging will be used instead =) 

  • Last night, I met with a very rude Secret Recipe staff in Subang Parade. The name on her tag starts with the letter 'R' und ends with 'I'. Another two letters in between. She pulled her face y'all!
Ayla: Dik, red velvet ni topping dia cream cheese ke cream biasa?
R**i: (buat muka pelik macam 'apakehal minah ni tanya, of coz la cream biasa') Cream biasa.
Ayla: (explain dekat mama yang blurr) Normally red velvet topping dia cream cheese sebab the cake it self has no taste aber just colouring. (kemudian nampak sorang laki macam Cina terus I tanya) Excuse me, do you know whether it's cream cheese or..
R**i: (mencelah) Dia lagi lah tak tau.
Ayla: (tanya balik si R**i for assurance sebab mama dah macam nak beli sangat red velvet untuk suaminya) Dik betul ke ni cream sahaja bukan cream cheese?
R**i: (tarik muka panjanggg punya sampai Syahmi tegur sinis sama dia. Tak tahu lah dia dengar ke tak. Then baru dia pergi tanya manager dia. She came back with) Sorry sebernarnya cream cheese.

  • Her apology tiada rasa bersalah langsung. Rupanya lelaki Cina tu macam dari Myanmar ke mana. Tengah lady tu pack cake, tiba keluar dua lagi lelaki dari myanmar macam tu. Rupanya lebih ramai orang luar banding Melayu yang kerja di situ.
Syah: No wonder ramai foreigners banding Malaysian yang kerja. (due to the lady being rude punya pasal kan)

  • Kebanyakkan Melayu Muslims (mostly yang pakai tudung) yang kerja jumpa pelanggan ni yang I pernah jumpa memang kurang friendly. Ikut mood und kurang ajar. Why eh? 
  • Yang betul ramah und baik I jumpa bulan October ni ada dua seingat I; salesgirl kedai tudung Shazzmin di Bangi Gateway und saleslady from Kelantan yang jual rempah kuzi NikSah di HalFest.
  • May Allah guide us all in becoming better each day. Oh Allah, have mercy upon us.

Comments

Popular Posts