Hikmah 79 - Jeng Jeng Jeng

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah Syahmi und I managed to attend a lecture about The Fitnah und Uthman ibn Affan last night. Aber unfortunately, I didn't jot down notes. There were distractions during lecture which took 60% of my concentration away. Aber the whole experience was good. The speaker flew in from U.K. if I'm not mistaken. Greatest apology for not being able to share the notes on that lecture here.

SubhanAllah. Teringin nya fresh watermelon juice. 


 • Friday yeay! =)
 • Alhamdulillah. Seperti yang telah disebut di facebook, Hikmah 79 akan I kongsi hari ini. Maaf agak lewat I kongsi ini adalah kerana badan memerlukan rehat pada pagi tadi. I sangka boleh terus kongsi setelah 'mendendangkan' surah Yusof tetapi tidak. Allah lebih mengetahui. 
 • Seperti biasa, hikmah ini akan disampaikan dalam bahasa Malaysia. 
Hikmah 79 - 
Apabila golongan arifin digembirakan oleh Allah dengan sesuatu nikmat, mereka lebih khuatir dan takut dari mereka ditimpa kesusahan musibah. 


- Fitrah manusia, tatkala mendapat kesenangan bukan kepalangnya mereka bergembira. Adapun tatkala diuji dan dicoba, maka rasa susah dan tertekan. Sekiranya hanyut dan ingkar dari qada' qadar, maka dia akan tergelincir.

- Makam kesabaran adalah makam yang amat tinggi bahkan ia merupakan makam Nabi s.a.w. dan para Rasul.

- Tatkala Nabi Yaacob diuji dan kehilangan anak-anak yang dikasihi maka katanya "Maka sabar yang mulia ialah sebaik-baiknya."


 • Tentang Nabi Yaacob ini I ada baca dalam Al Quran kelmarin dalam surah Yusof. Di mana Nabi Yusof telah diambil daripada Nabi Yaacob melalui helah saudara-saudara yang lain yang menyatakan Nabi Yusof sudah dimakan serigala sewaktu outing. Sebenarnya Nabi Yusof disorok didalam telaga dan kemudian dijumpa oleh lelaki musafir dan kemudian dijual dengan harga rendah. Kemudian setelah Nabi Yusof menjadi pembesar di Mesir, dia memerintahkan saudara-saudaranya yang mengkhianati dia waktu dahulu untuk membawa Benyamin kepadanya. Nabi Yaacob enggan beri Benyamin kepada saudaranya kerana khuatir akan hilang Benyamin seperti mana dia kehilangan Nabi Yusof tetapi Nabi Yaacob sabar dan biar Allah menjaga Benyamin. 
 • To cut long story short, Nabi Yusof dan Benyamin berada di Mesir kemudian Nabi Yusof minta bawa Nabi Yaacob berjumpa denganya. Maka sabar, Allah lebih Maha Mengetahui.
 • I skipped banyak parts and ada part yang Nabi Yusof hantar baju odr something then Nabi Yaacob kesat pada mata kalau tak silap then terus dapat melihat semula. Cuba you all read surah Yusof. Interesting.  

Rindu sikenit yang beri carpet Tok Mama makan ice cream =)

Satu kelompok manusia yang hampir dengan Tuhan, faham erti hidup dan kenali Allah dikenali sebagai Ahlul Maghfirah atau Arifin. Apabila mereka diberi kurniaan Allah, maka mereka lebih takut dari diuji dengan tribulasi.
 - Mereka khuatir dengan adanya nikmat, akan datang penyakit riak, hasad dengki, perasaan tamak dan perasaan tidak cukup. 


 • Analogi senang saja. Berapa ramai diantara kita yang apabila dapat gaji, sudah asingkan siap-siap sebahagian untuk infaq fisabilillah? 
 • Berapa ramai pula yang pernah atau sedang atau selalu mengeluh "Eh eh. Kau ada duit kau lah bayar. Aku ada kereta lagi nak bayar. Mana banyak banding kau."
 • Bahasa Malaysia kasar bunyinya, berkira lagi kedekut. 
 • Nauzubillahiminzalik. 
Mudah-mudahan kita dapat tunaikan haji bersama-sama.

Orang awam apabila ditakut-takutkan, mereka rasa takut. Dan apabila mereka diberi harap, maka mereka berharap. Orang Arifin apabila ditakut-takutkan, mereka mengharap selamat dari Allah s.w.t. Apabil diberi harap, maka mereka berasa takut khuatir. Meraka takut perasan dan Allah tidak menerima ibadat. 

 • Akhiri, Dr. Zulkifli Al Bakri pesan, "Jangan perasan diri hebat." 


Comments

Popular Posts