Not Porsche, Just A Porch

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Ia sebenarnya begini, iman tidak diwarisi dari ibu atau bapa yang bertaqwa. Iman juga tidak dapat dijual beli dan ia tiada di tepian pantai, di tepian tasik dan tiada juga di dasar laut. Ini adalah benar. Maka lagu Raihan itu adalah benar. Jika kita ketemu seorang yang beriman tetapi anaknya tidak, maka ia bukan sesuatu yang pelik. Tutup mulut, balik fikir, perbaiki diri. Toksah bikin cerita sensasi pada orang lain tentang orang lain.


Porsche bisa di warisi tetapi tidak Iman.
Hidayah dari Allah perlu di seek.

  • Cuba kita sama-sama baca dan faham surah Yusuf. Bukan sekadar, "Ayla baca surah Yusuf time pregnant ya. Nanti anak cukup sifat, handsome, dan sebagainya."
  • Jangan pula kita menganggap orang yang anaknya seperti Julaibib tidak membaca surah Yusuf pula. Astaghfirullah. Mengapa kita nak menghukum dan judge orang begitu. Hentikanlah andaian Melayu itu. 
  • Kisah Nabi Yusuf dan keluarganya di dalam Al-Quran sungguh menarik. Baca tipu helah adik-beradiknya dalam mengambil perhatian bapanya. Sungguh sabar. Macam movie tetapi ini adalah kisah yang benar dan nyata. Moga kita sama-sama mengambil iktibar.
  • Teringat zaman kecil waktu umur lima enam tahun, ustaz muda und single datang rumah ajar Mr. Josey und I mengaji. Sebelum maghrib, kami akan bermain di park depan rumah, nampak jugalah ustaz bermain bola dengan kawan-kawan. Usai solat maghrib, ustaz datang kerumah kemudian mengajar I muqaddam sehingga I naik al-Quran.
  • Lepas habis ngaji, helper akan bikin air pastu minta I hantar pada ustaz. Barangkali helper segan lah tu. Hihi. 
  • Sewaktu di England, kami sambung mengaji dengan aunty sebelah rumah. Dia pakai niqab. Sangat baik. I terus mengaji al-Quran sehingga aunty tersebut berpindah semula ke Malaysia. Atau barangkali I yang balik Malaysia dulu. Tak ingat. Tapi I masih tak faham intisari Al-Quran. 
  • Lepas ngaji, zoooomm main roller skates dengan friends. Paling sempat pun jamah apa saja juadah yang disediakan oleh aunty sebelah rumah. I panggil dia mak Abu. Sebab anak sulung dia nama Abu. Cool je budak tu. 
  • Sebelah rumah abu rumah orang putih. Orang putih ni bela anjing. Besar. Kalau I main dengan Abu then tiba-tiba anjing orang putih ni keluar, mencicit kami lari masuk rumah. Sebab anjing tu suka lompat sambil tunjuk gigi tajam. 
  • Sungguh I tak berkenan.
Adam: Really?! Amir jadi Sivaji?!
Amir: Cool. Cool. Cool.
  • Umur lanjut, still without a Porsche, 5 years being married to Syahmi und baby is about to come out, I'm still learning the Quran. I purposely recite it loud enough so that Syahmi can hear me well. Hoping he'll notice the mistakes I accidentally make. 
  • Sometimes I listen to callers reciting the Quran on t.v. while certain ustaz/ustazah check und make comments on their recitations. 
  • Syahmi came home sharing a news about a married couple who is living their dream by quiting their jobs und go travel. I saw the same news on BBC. I do ask myself, does passion really matter?
  • Does passion really help one in achieving the ultimate goal in life? 
  • Do we really have to pursue stuffs according to our passion?
  • If the passion is about reading Islam und spread the words of Allah, I don't see any problem in pursuing them.
  • Aber what if the passion is to become the Malaysia top model? 
  • Explain.  
  • Still without a Porsche, just a porch.

Comments

  1. passion yo tukar2, now i feel lost.

    ReplyDelete
  2. Ayla pun dulu tukar tukar. Now passion Ayla kiss baby. Hehe.
    Kalau rasa lost, stop kejap. Chill. Fikir semula. Rela kejap. Jangan rush things ok sebab nanti senang give up ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts