Compromise

Bismilahirahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Are you angry?


I have more than just a few words to say. 

  • Kecoh benar lelaki Melayu MUSLIM minta agar mahar dikurangkan. Waktu itu kalau boleh mengharapkan si wanita tidak meminta apa-apa. Hanya al-Quran ingin diberi. Katanya ingin mengikut sunnah Nabi s.a.w. tidak mahal-mahal dan meminta-minta. Baik.
  • Kendiannya lelaki Melayu MUSLIM memohon agar isteri menerima dirinya seadanya. Tidak mampu membeli rumah maka REDHO airways. Jadi rumah sewa atau menumpang ibu bapa adalah sudah cukup OK. REDHO airways lagi. Baik.
  • Kendiannya lelaki Melayu MUSLIM memohon agar isteri MEMBANTU buat kerja rumah kerana tidak mampu membayar upah bibik on wheels. Maka bukan sekadar MEMBANTU tetapi dia bantai habis. Dia balik sibuk mencari mobile phone dan tab dan tinggal lah isterinya membuat kerja rumah sampai wassalamun. Baik.
  • Kendiannya lelaki Melayu MUSLIM tidak mampu membelikan kenderaan buat isteri. Disuruh isteri REDHO airways tetapi dia yang mempunyai kenderaan acap kali pulang lewat. Bukan kerana sambung buat kerja part time setelah kerja tetap tetapi melencong BERSERONOK bersama teman lain. Paling best keluar dengan GIRLPRENG. Baik.
  • Kendiannya lelaki Melayu MUSLIM sering MENASIHATI isteri supaya tidak boros berbelanja. Sedangkan dia acap kali membeli itu ini buat si GIRLPRENG. Baik. 
  • Kendianya lelaki Melayu MUSLIM tidak tahu hendak ajar anak apa. Kerana dia biar isterinya MENJAGA, MENDIDIK dan etc. Maka dia hanya cium anak lalu buat hal sendiri. Baik.

I pray to Allah s.w.t. to provide those (wives) who have been treated in such ways His paradise. Remember, Asiah went through a lot more aber this doesn't mean that we have to continue COMPROMISING.

Teka siapa ni? Cluenya ialah dia baru masuk sekolah.

  • I reckon for perempuan Melayu MUSLIM to stand on their feet. Usah minta mahar yang banyak tetapi biar realistic. 
  • Jika suami tidak mampu membeli rumah, make sure dia bisa sewa at least dari dia terus mengharapkan ehsan ibu bapa. Be realistic. 
  • Jika suami tidak mampu mengupah pembantu untuk buat kerja rumah maka dia buat semuanya. Isteri hanya menolong dan tidak wajib. Jika ikhlas, ya tolong. Jika tidak maka jangan dibuat. Jika keduanya malas, sort it out yourselves. Malas kan perangai tak elok. Masa bercinta rajin pula ya?
  • Jika suami tak mampu belikan kereta dan dia berseronok keluar dengan girlpreng, maka you take a cab and go to your parents'. Buat apa stay. Kalau alasan untuk anak, think again. Would you want your kids to grow up in such environment?
  • Jika suami nasihat tidak boros belanja, ikut. Itu sesuatu yang baik. Simpan duit dalam tabung haji ke invest ke. Biarlah suami tu nak boros ke arah lain. Sebab at the end of the day, kita ada duit kita when he has nothing left ;) Babai.
  • Jika suami tidak terlibat dalam nurturing anak, makanya dia rugi besar. Sebab anak itu amanah dan fitnah. Ujian ke atas ibu bapa. Mak yang nurture sendirian maka bravo gebabom untuk mak! Marvelous. Bapa rugi lah kau. Hahaha. 
 Remember, Allah s.w.t. is always with those who loves Him. =)
3 months ago =p
Nah bibi, you kan suka tengok I pregnant.
Hehe. Have a great day at work love!

  • Tok sah lah over compromise. Sometimes und some situations, ladies kena move on. 
  • Kalau tak percaya tanya Syahmi. I yakin dia setuju sama I. 
  • =)
 

Comments

Popular Posts